Obogacen plominski lapidarij

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Lapidarij u predvorju župne crkve u Plominu bit ce nakon obnove bogatiji za cetiri ulomka koje je tijekom radova otkrio Vedran Kos, kustos Narodnog muzeja Labin.

Rijec je o natpisu nad ulazom u nekadašnju palacu Depanger, nadgrobnom kamenu iz razdoblja mletacke vlasti te rimskoj nadgrobnoj ari i žrtveniku posvecenom nimfama.

Obitelj Depanger imala je palacu na mjestu današnjeg stovarišta ugljena za TE Plomin, a sagradila ju je uz bivši samostan. Natpis datira iz 1810. godine. Nadgrobni kamen iz 17. stoljeca naden je uz državnu cestu prilikom njene obnove. Ara je najvjerojatnije iskopana prilikom izgradnje drugog bloka termoelektrane, a potom je prenijeta na drugu lokaciju.

- Za pronalazak zavjetnog žrtvenika nimfama zaslužan je Loris Knapic iz Plomina. On ga je otkrio medu zemljom i kamenjem iskopanima pri rekonstrukciji ceste, kaže Kos.

Žminjski Kapitel radove je poceo prije godinu dana skidanjem izložaka i sondiranjem zidova. Desalinizacija eksponata, koju je obavio pulski Konzervatorski odjel, trajala je sve do jeseni, a gradevinski radovi nastavljeni su prošlog tjedna žbukanjem unutrašnjosti.

Ukupna vrijednost zahvata je oko 80 tisuca kuna. Regija Veneto sufinancirala je prošlogodišnje radove s pet tisuca eura, a ove se godine iz tog izvora ocekuje dvostruko više. U obnovljenom lapidariju bit ce izloženo cetrnaest ulomaka.


Podijeli: Facebook Twiter