Obnovom škole pocela revitalizacija Završja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pri kraju je prva faza obnove stare škole u Završju, koja ce postati moderni polivalentni centar. Pocetak je to revitalizacije srednjovjekovnog gradica na gornjoj Bujštini, koji treba još niz investicija. Usporedno se rekonstruira i krov crkve, poznate po vrijednim orguljama i slikama.

- Zgrada je vec dva tjedna spremna za predaju, izvodaci radova, koje su nadgledali konzervatori, kvalitetno su obavili posao. Postavljene su sve instalacije, podovi, stolarija i rasvjeta, sanitarije su kompletno uredene, a nedostaju još grijanje i namještaj. To ce se raditi u drugoj fazi, koja ce koštati dodatnih 50-ak tisuca eura, što cemo pokušati opet dobiti iz europskih fondova. Opcina ce iz svojih sredstava osigurati prikljucke za struju, vodu, telefon i internet te urediti okoliš. Bit ce to lijepa zgrada, s puno prostora i sadržaja. Istovremeno se popravlja krovište na crkvi, za što je Istarska županija donirala pola milijuna kuna. Radovi su procijenjeni na 700 tisuca kuna, rekao je nacelnik Grožnjana Rino Duniš.

Radovi na nekadašnjoj školi poceli su prije sedam mjeseci u sklopu projekta R.E.DD H.I.L.L. (Ruralni i ekonomski razvoj nerazvijenog povijesnog istarskog lokaliteta) koji financira Europska unija. Proracun tog projekta iznosi nešto više od 384 tisuce eura, od cega 75 posto sufinancira EU, a ostatak Istarska županija.

Rekonstrukcijom ove dugi niz godina derutne zgrade, koja ce ostati u postojecim gabaritima (ukupna joj je površina 329 kvadrata), Završje ce dobiti zdanje u kojem ce se u prizemlju smjestiti turisticka galerija s info-punktom, manje izložbene galerije i višenamjenski prostor, dok ce na katu biti polivalentna konferencijska sala i nenatkrivena terasa. Bit ce to prvi ovakav centar na tom podrucju, namijenjen organizaciji turistickih, komercijalnih, kulturnih i drugih manifestacija, poput seminara, treninga, konferencija, edukacija i ljetnih škola. Info-punkt ce ukljucivati prodajno mjesto na kojem ce stanovnici ovog podrucja moci izložiti svoje autohtone proizvode. Svecano otvaranje prve faze radova ocekuje se pred kraj godine, saznali smo od nacelnika.

- Spašena su dva najvrjednija objekta. Dogodine slijedi sanacija kaštela Contarini, za što je talijanska regija Veneto vec osigurala sto tisuca eura, još toliko ce uložiti Županija, a Opcina ce dati 50 tisuca eura. Radi se o vrlo zahtjevnom projektu, jer se kaštel nalazi u samom srcu zašticene starogradske jezgre. Radovi ce poceti kada dokumentacija bude spremna. Uskoro ce se u Završju postaviti velike informativne ploce s mapom gradica, fotografijama i podacima o povijesti i kulturnoj baštini te putokazi. Upravo je tiskan prospekt, takoder sa svim relevantnim podacima o Završju koji ce biti ubrzo distribuiran, kao i višejezicna brošurica namijenjena turistima, zakljucio je Duniš.


Podijeli: Facebook Twiter