Obnovljivi izvori energije imperativ održivog razvoja

Konferencija je okupila stotinjak sudionika iz devet partnerskih zemalja (M. ANGELINI)
Konferencija je okupila stotinjak sudionika iz devet partnerskih zemalja (M. ANGELINI)

Primjena obnovljivih izvora energije, poticanje energetske efikasnosti i razne mogućnosti financiranja energetskog sektora bile su teme jučerašnje transnacionalne konferencije koja je održana u sklopu projekta TERRA, u kojem kao jedan od partnera sudjeluje i Istarska razvojna energetska agencija (IRENA). Na skupu je sudjelovalo stotinjak sudionika iz devet partnerskih zemalja.

Direktor IRENA-e Valter Poropat naglasio je da je glavni cilj projekta pokazati da se planiranim i integriranim iskorištavanjem resursa za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, kao što su bio-mase, sunce, voda, vjetar, može dugoročno postaviti učinkovit model za samodostatan i održiv lokalni razvoj područja.

Novi program EU-a

- U to se trebaju uključiti i javno-privatna partnerstva, javne institucije, privatni poduzetnici i lokalne zajednice, a sve kako bi se ostvarili prihodi i mogućnosti zapošljavanja u manje razvijenim ili marginalnim zona, istaknuo je Poropat. Po njegovim riječima, uslijed klimatskih promjena i kontinuiranog rasta cijene energenata  obnovljivi izvori energije sve više dobivaju na značaju i postaju imperativ održivog razvoja.

Upravo je to razvoj kakvom trebamo težiti ne samo radi ušteda energije već i zbog očuvanja okoliša, a razvoj kakav želimo bit će onakav kako ga budemo planirali i koliko budemo ulagali. Istarska županija, naši gradovi i općine u svojim programima, a većina i u proračunima, iz godine u godinu daju sve veći doprinos u brojnim projektima energetske učinkovitosti, kazao je Poropat i dodao da je najveća potrošnja energenata i dalje u zgradarstvu.

Dodao je i to da je Europska komisija prije mjesec dana donijela novi program koji predviđa do 2030. godine 40 posto manje ispuštanja stakleničkih plinova, 27 posto treba koristiti energiju iz obnovljivih izvora, a 27 posto povećati energetsku učinkovitost, dodajući da vjeruje da će ove smjernice uspješno pratiti i gradovi i općine na istarskom teritoriju.

Podne je već prošlo

Na konferenciji je sudjelovao i pulski gradonačelnik Boris Miletić koji je konstatirao da kada se govori o obnovljivim izvorima energije i energetskoj učinkovitosti više nema čekanja.

- Ne da je pet do podne, već je podne davno otkucalo. Upravo je neodgovorno ponašanje dovelo do klimatskih promjena, stoga je i Grad Pula potpisnik Povelje o energetskoj učinkovitosti koji su potpisali brojni gradonačelnici diljem Europe. Time je letvica visoko postavljena, no činjenica je da energetska učinkovitost i održivi razvoj trebaju biti imperativ i da u tom smislu alternative nema, kazao je Miletić.

Dožupanica Giueseppina Rajko istaknula je da pravilnim korištenjem prirodnih resursa može doći do ubrzavanja ukupnog razvoja lokalnih područja, ali i do novog zapošljavanja. U nastavku konferencije govorilo se i europskim fondovima namijenjenim regionalnom razvoju, mogućnostima financiranja kroz europske razvojne banke i europski poljoprivredni fond, a sudionici su dobili informacije i o programima Europske teritorijalne suradnje za razdoblje 2014.-2020. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter