Obnovljeno sedam grbova mletačke heraldike u Umagu

Grb Svetog Marka - reljef na vapnencu
Grb Svetog Marka - reljef na vapnencu

U prostorijama umaške Zajednice Talijana ''Fulvio Tomizza'', u organizaciji ZT Lovrečica predstavljeni su rezultati projekta ''Grbovi i mletačka ostavština za nove generacije'' financiranog od talijanske regije Veneto. Floriana Bassanese Radin, dogradonačelnica Grada Umaga i Roberta Grassi Bartolić, predsjednica Zajednice Talijana Lovrečica pohvalile su cjelokupni projekt i zahvalile svima koji su sudjelovali u njemu.

Crtali grbove

Paola Pellicioli iz agencije Andromake govorila je da je ideja nastala još 2012. godine spoznajući činjenicu da žitelji grada Umaga zapravo vrlo malo znaju o utjecaju Venecije na ovo područje. Cilj projekta je bio, kaže Pellicioli, senzibilizirati građane, škole, vrtiće, institucije, javne i privatne ustanove, te restaurirati venecijansku ostavštinu. Projekt je usmjeren na obnovu sedam grbova mletačke heraldike u povijesnoj jezgri grada Umaga, grb Sv. Pelegrina u Župnoj crkvi u Umagu, grb Sv.Marka - reljef na vapnencu, te 5 grbova mletačkih obitelji.

U projekt su se uključile škole i vrtići, koji su na radionicama izrađivali grbove. Vrtićka su ih djeca izrađivala ljepilom i kamenim prahom, dok su osnovnoškolci grbove izrađivali  grafitnom tehnikom na podlozi od dvobojne žbuke.

- Radionicama je prethodilo vodstvo po gradu kako bi se djeca upoznala sa samim značenjem grbova, kako bi mogli vidjeti restauratore tokom rada, te materijale i alate koji se koriste tokom restauracije, kaže Barbara Crnobori iz Muzeja grada Umaga koja je iznijela rezultate edukativnih radionica.

Obnova i obuka

Profesor Romano Toppan iz Sveučilišta u Veroni govorio je na temu škola u praksi: didaktično alternativno iskustvo, dok je rezultate aktivnosti obnove i obuke predstavila restauratorica Sabrina Piantavigna i Dr. Mirella Baldan, tehnička direktorica Art Srla. Ravnateljica Talijanskog dječjeg vrtića Vrtuljak, Ondina Šimičić govorila je o iskustvima vrtića i škola, nakon čega je ravnateljica ‘’Corso di Formazione Superiore Tecnico del Restauro di Beni culturali - Ispettoria Salesiana San Zeno’’ iz Verone, Dr. Anna Trevisani dodijelila diplome i potvrde sudionicima projekta.

Održao se i okrugli stol na temu Obnova i obuka: refleksije o razvoju i promociji kulturne baštine na kojem su sudjelovali predstavnici Turističke zajednice grada Umaga, tvrtke iz rekreativno-kulturnog i komercijalnog sektora, te stručnjaci u restauraciji koji djeluju na području obrazovanja i osposobljavanja mladih kako bi potaknuli spajanje sfera obrazovanja, rada i turizma sa kulturno - povijesnom baštinom područja. (Tea GRGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter