Obnovljeno pročelje motovunske komunalne palače

Pročelje Komunalne palače - nekad… (M. RIMANIĆ)
Pročelje Komunalne palače - nekad… (M. RIMANIĆ)

Za Motovun se sada može reći da je pravi srednjovjekovni grad, kaže konzervator dr. sc. Ivan Matejčić pokazujući novo, zapravo obnovljeno pročelje komunalne palače.

Do sada se smatralo da srednjem vijeku pripadaju obrambene zidine i glavni ulaz, a da su sve ostale zgrade nastale od 16. stoljeća naovamo. Zahvaljujući biforama na komunalnoj palači može se točno odrediti vrijeme njene izgradnje. Istom razdoblju pripadaju i vrata, sada zazidana, ali vidljiva s druge, istočne stane palače na Trgu Andera Antico.

Međutim, značajnije od njih su ove bifore, kaže Matejčić, dodajući da su ove motovunske identične onima na Kanonici u Poreču, koja je zacijelo najljepša romanička profana građevina u Hrvatskoj.

Komunalna palača je zapravo najautentičniji i najslikovitiji detalj srednjovjekovnog Motovuna. Iako se srednjem vijeku mogu pripisati gotička gradska vrata datirana u 14. stoljeće, komunalna je palača starija i, što svakako treba istaknuti, izgrađena prije nego što je Motovun došao pod vlast odnosno politički, kulturni i graditeljski utjecaj Venecije. To je razdoblje koje se naziva doba komunalne samostalnosti, pojašnjava Matejčić.

- Iz tog razdoblja obično imamo crkvene spomenike, ali ovo je najduža romanička profana fasada u Hrvatskoj, ističe Matejčić. (M. RIMANIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter