Obnovljeno gledalište u Areni

Ravnatelj AMI-ja Darko Komšo najavio je i nastavak obnove plašta (Snimila Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)
Ravnatelj AMI-ja Darko Komšo najavio je i nastavak obnove plašta (Snimila Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)

Na gledalištu (gradinati) pulskog Amfiteatra ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo i gradonačelnik Boris Miletić održali su konferenciju za novinare na kojoj su prezentirali ovogodišnja ulaganja u Arenu, pogotovo ona u obnovu dijela gledališta.

Kako je pritom istaknuo ravnatelj Komšo, Arena je najprepoznatljiviji spomenik nulte kategorije u Puli, u koju se sustavno ulaže radi njenog očuvanja. Lani je dovršeno uređenje sjeverozapadne kule, a uređenje plašta Arene nastavit će se i dalje.

- Ove smo godine već odradili nekoliko važnijih radova. Očistili smo tako plašt od vegetacije, odradili pripremne radnje na radijalnim hodnicima, njih pet, popravljen je dio šetnice da ne bi više propuštala vodu, ali je najvažniji dio poslova odrađen upravo na gradinati, odnosno dijelu gledališta, naglasio je Komšo.

Kako je pojasnio, taj dio gledališta nije zidan kada i Arena već kasnije, a rekonstruiran je 1932. godine za vrijeme Italije da bi pulska Arena mogla biti pandan Veronskoj, barem kada su koncerti u pitanju.

- Stubište, odnosno kamen se dosta uništio jer godišnje ovdje sjede tisuće ljudi. Stoga smo u travnju i svibnju ove godine rekonstruirali stepenište i odradili popravke u vrijednosti od 317 tisuća kuna. Promijenjeno je razbijeno kamenje i postavljeno novo, prema uvjetima konzervatora. Tamo gdje je kamenje bilo oštećeno, ponovno je spajano mortom. Očišćena je zemlja i stavljen novi nasip. Sada će posjetitelji, pogotovo tijekom jubilarnog 60. filmskog festivala moći ugodnije sjediti, pojasnio je Komšo.

Gradonačelnik Miletić podsjetio je da je Arena, kao najprepoznatljiviji simbol Pule, u vlasništvu Grada o kojem skrbi Arheološki muzej Istre. Ovakvim ulaganjima, istaknuo je Miletić, značajan dio prihoda vraća se samom spomeniku.

Na upit kada će se nastaviti sanacija plašta Arene, Komšo je odgovorio da je povjerenstvu istekao mandat te će biti formirano novo, a ono će odrediti daljnje smjernice.

- Vjerujem da bi ove godine ipak mogli učiniti daljnje korake na nastavku tih radova, ustvrdio je Komšo. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter