Obnovljeni trsatski zmajevi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Restaurirane dvije skulpture baziliska – trsatskih zmajeva postavljene su na svoja prvobitna mjesta ispred mauzoleja Lavala Nugenta "Mir junaka" na Trsatskoj gradini i danas su predstavljene javnosti.

Skulpture su obnovljene u Ljevaonici umjetnina Ujević iz Zagreba, a riječka Gradska uprava za to je izdvojila više od 400.000 kuna. Autorica povijesnog elaborata je Petra Abramović, a na projektu su surađivali djelatnici Konzervatorskog odjela u Rijeci Željko Bistrović, Nenad Labus i Dolores Oštrić.

Jedna od dviju skulptura baziliska bila je uništena, a u Muzeju grada Rijeke godinama se čuvalo oko 70 posto njezinih dijelova. Druga skulptura privremeno je uklonjena s Trsatske gradine pa je, zajedno s fragmentima razbijene skulpture, potkraj prošle godine otpremljena u ljevaonicu umjetnina.

Autor brončanih skulptura je austrijski kipar Antun Dominik Fernkorn (1813. - 1878.), a nastale su u drugoj polovici 19. stoljeća.

Fernkorn, koji je i autor spomenika banu Jelačiću u Zagrebu, izradio je oko 1862. te dvije skulpture baziliska za mauzolej feldmaršala Lavala Nugenta u paru, i gotovo jednake.

Bazilisci su visoki po 1,4 metra, jedan drži feldmaršalski štap i povelju, a drugi štit. Izvorno su obje skulpture izrađene u Fernkornovoj carsko-kraljevskoj ljevaonici u Beču, a slične su skulpturama baziliska s polovice 19. stoljeća koje je izradio za Nugentov dvorac u Bosiljevu.

Ravnatelj Muzeja grada Rijeke Ervin Dubrović rekao je da su bazilisci dio heraldičkoga znakovlja obitelji Nugent, a postavljeni su na Trsatskoj gradini nakon smrti Lavala Nugenta, kao uspomena sina na oca.

Dubrović je rekao i da postoji legenda da je baziliska, mitološko biće s pijetlovom glavom, tijelom zmaja i repom zmije, nadvladao Aleksandar Makedonski nakon što se ubojiti pogled baziliska odbio o njegov štit.

Rad na baziliscima bio je vrlo zahtjevan, rekao je Nikica Ujević iz Ljevaonice umjetnina Ujević. Bilo je dosta njihovih nejasnih fotografija pa je posao stoga bio i istraživački. Dodao je da je očuvano sve što se od originala moglo sačuvati te da je zadovoljan obavljenim poslom.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je da su bazilisci restaurirani u sklopu obnove Trsatske gradine, u što je od 2005., bez troškova obnove baziliska, uloženo oko tri milijuna kuna, a slijedi uređenje cijele gradine unutar zidina i izvan njih. Također je najavio izložbu o baziliscima, njihovu nastanku i značenju, o mauzoleju i uspomeni na Lavala Nugenta.

Trsatski frankopanski kaštel na Trsatu kupio je i obnovio maršal Laval Nugent (1777. - 1862.) kojeg se često naziva "posljednjim Frankopanom, gospodarom Trsata". Bio je grof, vitez reda Zlatnog runa, zapovjednik Reda Marije Terezije i rimski princ. Rodio se u Ballynacoru u Irskoj, a umro je u Bosiljevu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter