Obnovljeni kaštel Bembo otvorio svoja vrata


Obnovljeni kaštel Bembo otvorio vrata Simbol Bala, kaštel Bembo, koji je uvršten na listu 30 najznačajnijih spomenika Hrvatske, a koji će u buduće biti sjedište Zajednice Talijana Bala svečano je otvoren pred brojnim uzvanicima i uvaženim gostima.

- Ovime se otvara nova stranica baljanske povijesti. Obnova kaštela, koja je trajala dugo, više nije san, već stvarnost i pravi mali dragulj, rekla je predsjednica Zajednice Talijana Rosanna Berne', zahvalivši svima koji su sudjelovali u obnovi - od talijanske Vlade koja je preko Ministarstva vanjskih poslova, a putem Talijanske unije i Narodnog sveučilišta iz Trsta financirala ovaj projekt s gotovo dva milijuna eura, Općini Bale, kao i svim prethodnim predsjednicima Zajednice Talijana za koje će se naći mjesta u monografiji koja će uskoro biti predstavljena.

- Zahvaljujem se svima koji su dali svoj doprinos da kaštel postane ovo što danas je, a prvi dojam i pogled na kaštel u meni je ostavio osjećaj divljenja, rekao je Staffan de Misturi, državni tajnik Ministarstva vanjskih poslova Italije, naglasivši da su Talijani prisutni na ovom prostoru stoljećima, da ne žele nadvladati nad drugim narodima, ali da se ponose svojom kulturom.

- Istra je puna simbola, pa tako je to i ova palača. Istra je poput europskog laboratorija u kojem se govori različitim jezicima, ali je to zajednički jezik, jezik prijateljstva i ljubavi te ga razumiju svi koji ga žele razumjeti, rekao je Ivan Jakovčić, istarski župan, naglasivši kako se zajedno s Radinom u Saboru posljednjih 20 godina borio za dvojezičnost Istre te da se time ponosi.

Prisutnima se obratio i načelnik Općine Bale Edi Pastrovicchio naglasivši kako će kaštel biti sjecište zajedništva, a prisutni su, između ostalih, bili i Roberto Natali i Francesco Saverio De Luigi u pratnji državnog tajnika De Misturija, Renato Cianfarani, generalni konzul Republike Italije u Rijeci, Emanuela D'Alessandro, veleposlanica Italije u Hrvatskoj, Maurizio Tremul, predsjednik izvršnog odbora Talijanske unije te Roberto Ciambetti, predstavnik regije Veneto. (Piše Mihaela MEDIĆ; Snimila Jelena PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter