Obnovljeni kaštel Bembo otvorio svoja vrata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Obnovljeni kaštel Bembo otvorio vrata Simbol Bala, kaštel Bembo, koji je uvršten na listu 30 najznacajnijih spomenika Hrvatske, a koji ce u buduce biti sjedište Zajednice Talijana Bala svecano je otvoren pred brojnim uzvanicima i uvaženim gostima.

- Ovime se otvara nova stranica baljanske povijesti. Obnova kaštela, koja je trajala dugo, više nije san, vec stvarnost i pravi mali dragulj, rekla je predsjednica Zajednice Talijana Rosanna Berne', zahvalivši svima koji su sudjelovali u obnovi - od talijanske Vlade koja je preko Ministarstva vanjskih poslova, a putem Talijanske unije i Narodnog sveucilišta iz Trsta financirala ovaj projekt s gotovo dva milijuna eura, Opcini Bale, kao i svim prethodnim predsjednicima Zajednice Talijana za koje ce se naci mjesta u monografiji koja ce uskoro biti predstavljena.

- Zahvaljujem se svima koji su dali svoj doprinos da kaštel postane ovo što danas je, a prvi dojam i pogled na kaštel u meni je ostavio osjecaj divljenja, rekao je Staffan de Misturi, državni tajnik Ministarstva vanjskih poslova Italije, naglasivši da su Talijani prisutni na ovom prostoru stoljecima, da ne žele nadvladati nad drugim narodima, ali da se ponose svojom kulturom.

- Istra je puna simbola, pa tako je to i ova palaca. Istra je poput europskog laboratorija u kojem se govori razlicitim jezicima, ali je to zajednicki jezik, jezik prijateljstva i ljubavi te ga razumiju svi koji ga žele razumjeti, rekao je Ivan Jakovcic, istarski župan, naglasivši kako se zajedno s Radinom u Saboru posljednjih 20 godina borio za dvojezicnost Istre te da se time ponosi.

Prisutnima se obratio i nacelnik Opcine Bale Edi Pastrovicchio naglasivši kako ce kaštel biti sjecište zajedništva, a prisutni su, izmedu ostalih, bili i Roberto Natali i Francesco Saverio De Luigi u pratnji državnog tajnika De Misturija, Renato Cianfarani, generalni konzul Republike Italije u Rijeci, Emanuela D'Alessandro, veleposlanica Italije u Hrvatskoj, Maurizio Tremul, predsjednik izvršnog odbora Talijanske unije te Roberto Ciambetti, predstavnik regije Veneto. (Piše Mihaela MEDIC; Snimila Jelena PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter