Obnovljeni grbovi vratit će se do ljeta na Komunalnu palaču

Grbovi su 2013. uklonjeni s pročelja Komunalne palače (Arhiva)
Grbovi su 2013. uklonjeni s pročelja Komunalne palače (Arhiva)

Projekt obnove kamene dekoracije i grbova iz venecijanskog razdoblja na Komunalnoj palači provodi se već nekoliko godina, točnije od 2012. Riječ je o sanaciji kamenih elemenata, konkretno povijesnih grbova i kamene plastike u portiku Komunalne palače. Projekt je od prvog dana sufinanciran od strane Regije Veneto, dok se dio sredstava izdvaja i iz gradskog proračuna. Tako je i ove godine za njegovo dovršenje osigurano u gradskom proračunu 80 tisuća kuna.

Projekt kandidiran 2011.

- Obnova grbova s pročelja zgrade Forum 1, odnosno Komunalne palače, financira se iz sredstava Regije Veneto koja svake godine iz proračuna, na temelju natječaja, bira koji će projekt na području Istre i Dalmacije financirati. Zahtjeva ima uvijek puno i konkurencija je velika. Mi smo ovaj projekt, točnije njegov nastavak, kandidirali i u 2015. godini te očekujemo rezultate u ovoj, rekla nam je Kristina Fedel Timovski, voditeljica Odsjeka za informiranje, međunarodnu suradnju i europske politike Grada Pule.

Ove će se godine, ističe, obnovljeni grbovi postaviti na Palaču, i to, procjenjuje, tijekom prve polovice 2016. ili najkasnije krajem ljeta. Naime, jedan dio je izložen u galerijskom prostoru Sveta srca i, kada se objedine svi grbovi, započet će i radovi na njihovom postavljanju, odnosno vraćanju na ulaz u Komunalnu palaču. Upravo za taj dovršetak radova u proračunu je predviđeno 80 tisuća kuna.

Inače, Grad Pula je još 2011. godine kandidirao projekt "Restauracija reljefnih detalja i kamenih grbova iz venecijanskog razdoblja na građevini pulske Komunalne palače" na natječaj za sufinanciranje projekata obnove i zaštite spomeničke baštine venecijanskog podrijetla u Istri i Dalmaciji. Riječ je o natječaju kojeg svake godine objavljuje Regija Veneto, a financira se iz proračunskih sredstava same Regije. Za taj projekt Puli je odobren iznos od 178 tisuća kuna ili oko 23,7 tisuća eura.

Prije samog restauriranja i kandidiranja projekta obnove, Grad je naručio detaljno istraživanje i snimak postojećeg stanja te se nametnula potreba za sanacijom elemenata nagriženih zubom vremena. Centar za istraživanje metala Metris, s kojim je potpisan ugovor o provedbi ispitivanja i laboratorijskih analiza, obavio je, naime, laboratorijske analize te je na temelju dobivenih podataka izrađena konzervatorsko-restauratorska dokumentacija koja je poslužila kao osnova za obnovu kamene dekoracije i grbova.

Tekstovi postali nečitki

U prvoj fazi radova izvršena je laboratorijska analiza onečišćenja kamenih struktura smještenih u trijemu, izrađena konzervatorsko-restauratorska dokumentacija te izvedeni radovi čišćenja i restauracija kamenih dekoracija. Potom je demontiran lapidarij i obnovljen trijem Komunalne palače, odnosno uklonjen postojeći cementni malt te izvedena nova, kvalitetnija vapnena podloga na koju će po dovršetku restauratorskih radova, ponovno biti postavljeni povijesni grbovi. Naime, grbovi su na zidove dosad bili pričvršćeni cementnim mortom koji je s vremenom doveo do njihovog daljnjeg propadanja jer su neke soli topive u cementu pa mogu uzrokovati oštećenja samog kamena.

Tijekom prve faze projekta odrađena je i revalorizacija trijema zgrade u kojem su istaknuti arhitektonski elementi, reljefi i grbovi, čija je površina potamnjela zbog djelovanja vanjskih utjecaja pa su tako tekstovi na njima postali nečitki. Te su površine očišćene od naslaga morske soli, reljefi i grbovi popravljeni i primjereno konzervirani, a u konačnici će biti učvršćeni ponovno na zidu.

U drugoj fazi projekta nastavljena je obnova trijema Komunalne palače, a u planu je da budu obuhvaćeni i grbovi koji se nalaze na čitavom području grada Pule. U konačnici, planira se i objavljivanje monografije svih grbova i reljefnih detalja, o čemu se do sada pisalo samo fragmentarno.

Grad Pula se javio na natječaj koji je Regija Veneto raspisala i 2012. godine, te kandidirao nastavak sanacije tog kulturnog dobra pod nazivom "Nastavak restauracijskih radova (druga faza)" u partnerstvu sa Školom za primijenjene umjetnosti i dizajn Pula te Zajednicom Talijana Pula u vrijednosti od 120,8 tisuća eura, odnosno 882,5 tisuća kuna.

Grbovi i na Kaštelu

I Povijesni i pomorski muzej na Kaštelu priprema dokumentaciju za apliciranje prema fondovima Regije Veneto. Prema riječima ravnatelja muzeja Gracijana Kešca, želja je tim sredstvima obnoviti mletačke grbove koji se nalaze na vanjskom plaštu bedema oko Kaštela.

Na Palači najviše heraldičkih oznaka

Komunalna palača u Puli sagrađena je 1296. godine na središnjem gradskom trgu, Forumu, u povijesnoj jezgri grada, na ostacima rimskog hrama. Godine 1331. Palača postaje sjedištem rektora, nadzornika i načelnika te gradonačelnika. Tijekom svoje duge povijesti zgrada je doživjela brojne obnove, ali i pretrpjela mnoga oštećenja. Osim arhitektonskih elemenata i originalnih ukrasa u gotičkom stilu, najbolje su sačuvani ostaci iz renesansnog razdoblja, dok su barokni elementi u drugom planu, posebno na pročelju zgrade, na koju su postavljeni reljefni detalji, lav Svetog Marka i heraldičke oznake (grbovi). Osim tih oznaka, 1988. godine u trijemu građevine postavljeni su novi grbovi nadzornika i načelnika (gradonačelnika), poznatih crkvenih ličnosti i nekoliko plemićkih i uglednih pulskih obitelji iz venecijanskog razdoblja. Danas je Palača mjesto u kojem je smješten najveći broj heraldičkih oznaka u gradu Puli. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter