Obnovljene Uljanikove ambulante, lift još na čekanju

Svijetla i prostrana čekaonica s dva prijemna šaltera
Svijetla i prostrana čekaonica s dva prijemna šaltera

Šest i pol tisuća pacijenata i četiri tima obiteljske medicine, koliko ih koristi tzv. Uljanikove ambulante na bulevaru u Puli, odnedavno lakše diše. Uselili su u obnovljene, čiste i suhe, potpuno preuređene prostore. Na drugom katu, dograđenom sredinom 1970-ih godina na staroj austrijskoj zgradi u krugu Arsenala, sada ih dočekuju klimatizirani prostori pod obnovljenim krovom, oličenih zidova i s novom PVC stolarijom, svijetla i prostrana čekaonica, komotni prijemni šalteri, previjališta i ambulante opremljeni novim namještajem i medicinskom opremom.

Za lift 250 tisuća kuna

Nedostaje, međutim, još lift koji im je obećan u sklopu obnove ove male zdravstvene stanice za što su Istarski domovi zdravlja osigurali ukupno oko 400 tisuća kuna, od čega će oko 250 tisuća otići na lift.

- Prvo smo planirali sanirati ravni krov i promijeniti prozore jer je godinama prokišnjavalo. Onda se pokazalo da je namještaj tako star da ne bi podnio još jednu selidbu pa smo proširili investiciju i nabavili novi namještaj i drugu opremu za ordinacije i previjališta. Što se lifta tiče, sva je dokumentacija spremna, ali od Grada čekamo dozvolu za građenje. Novac za ugradnju lifta je osiguran, javni natječaj u tijeku i uskoro ćemo izabrati najpovoljnijeg izvođača radova, kaže dr. Ante Ivančić, ravnatelj Istarskih domova zdravlja.

Svatko u svoju ordinaciju

Kako je u pitanju bilo zatečeno stanje, do sada im se gledalo kroz prste, ali ambulante su to na drugom katu zgrade bez lifta, do njih treba prijeći čak 60 stepenica, a zakon nalaže da zdravstvene usluge moraju biti dostupne teško pokretnima i osobama s invaliditetom. Drugi kat problem je i mlađima ako su teže ozlijeđeni, a kamoli starijim osobama pa su liječnici ponekad prisiljeni silaziti k njima u prizemlje ili češće odlaziti u kućne posjete.

Prema projektu, vanjska konstrukcija lifta ići će kroz dvorište, prolaziti u ravnini stubišta, a ulaz na kat probit će se na mjestu sadašnjeg prozora, jedinog koji nije zamijenjen novim.

Sada svaki od četiri ovdašnja liječnička tima obiteljske medicine konačno ima svoju ordinaciju - donedavno su se dva tima izmjenjivala u smjenama u jednoj ambulanti. Osim toga, oba liječnička tima u smjeni sada imaju svoje previjalište i prijemni šalter. Sanitarni čvor za pacijente uređen je s druge strane stubišta, gdje su od Uljanika na korištenje dobili i novu prostoriju za smještaj medicinske arhive. Preseljenjem arhive dobiven je prostor za drugo previjalište.

Četiri ambulante

Obnova ovih ambulanti startala je početkom godine, a tijekom šestomjesečnih radova liječnici i pacijenti koristili su privremeno prilagođene prostore u drugom krilu zgrade na bulevaru, s druge strane stubišta. "Radimo u improviziranim, partizanskim uvjetima, ali pacijenti shvaćaju situaciju, vide da će biti bolje pa su strpljivi", rekla nam je tada dr. Vilma Juran-Gobo, uz koju su ovdje zakupci-koncesionari i doktorice Snježana Gregurev i Silvija Keceli Mesaroš, dok je dr. Fedor Butković zaposlenik Doma zdravlja. (Duška PALIBRK; snimio Dejan ŠTIFANIĆ) 

 


Podijeli: Facebook Twiter