Obnovljena trasa Parenzane od Poreča do Vranića


U sklopu projekta Parenzana Magic, koji se dobrim dijelom financira europskim fondovima, na području grada Poreča očišćena je i obnovljena trasa na potezu Poreč - Stancija Vergotini - Vranići koja biciklistima i pješacima pruža još jedan novi doživljaj, s obzirom na to da je područje nekadašnje pruge bilo obraslo, a danas je na povišenoj stazi, okruženoj gustom šumom, obavljeno tamponiranje i nasipavanje te je pravilno obilježena. 

Riječ je o trasi dužine 2,08 kilometara koja kreće od naselja Finida, prolazi naseljima Stancija Vergotini i Gulići te završava na križanju s obilaznicom Poreča. Ulaz i izlaz na trasu obilježen je info-pločama. 

Osim toga, Poreč je dobio odmorište za bicikliste postavljeno na početku šumice na Picalu, nedaleko od bivše kolodvorske zgrade povijesne Parenzane. Cilj je bio ponuditi i druge rekreativne sadržaje te je svega nekoliko metara dalje, u samoj šumici na Picalu postavljena teretana-fitness na otvorenom, koja svim zaljubljenicima u rekreaciju nudi 13 različitih sprava za kružni trening. Korištenje svih sprava je besplatno i dostupno svima tijekom 24 sata, a zainteresirani se o aktivnostima i sadržajima te njihovom korištenju mogu upoznati putem informativnih tabela uz teretanu. Obnavljanje trase nekadašnje željeznice Parenzane na području grada ostvareno je nakon odličnih rezultata u prva dva projekta, a svi su ti projekti bili kandidirani na Operativni program IPA Slovenija-Hrvatska 2007. - 2013. pod nazivom Parenzana Magic, zaključenog proteklog mjeseca.

Putem fonda, Europska unija pomaže projekt s 434 tisuće eura, a jedinice lokalne samouprave s dodatnih 76 tisuća eura. Vodeći partner u projektu je Istarska županija, a hrvatski projektni partneri, uz Poreč su Grad Buje i Općina Motovun te slovenski partneri Kopar, Izola i Piran. (E. VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter