Obnovljena Palestra, simbol bogate sportske povijesti Poreča

Sanirano pročelje prelijepe zgrade iz 1909. godine
Sanirano pročelje prelijepe zgrade iz 1909. godine

Palestra, najstarija porečka sportska dvorana, izgrađena na današnjoj lokaciji davne 1909., doživjela je novu sanaciju - obnovljeni su krov i pročelje. Radovi su dovršeni ovih dana a valja podsjetiti da je prošle godine arhitektonska ljepotica doživjela i veliko unutarnje uređenje: svlačionice, dvorana i hodnik su sanirani i obojani, obnovljena je unutarnja stolarija, vrata i lamperija, te postavljena nova kupaonska keramika u sanitarnom čvoru. Sveukupna je vrijednost radova 159.347 kuna.

Od svoje inauguracije 1909. godine, Palestra u ulici Nikole Tesle predstavlja simbol bogate sportske povijesti grada. Iako je prva gimnastička dvorana u Poreču otvorena još 1901. godine u tadašnjoj ulici Kandler, zahvaljujući Giovanniju Stanichu koji je udijelio prostor, projekt današnje Palestre pokrenuo se 1908. godine, uz blagoslov Gimnastičkog društva Forza e valore i Porečana. Izvedbeno-financijski projekt Palestre dodijeljen je Vodnjancu Bernardinu Fabru.

Sedmi kongres društva Forza e valore održan je 3. veljače 1908., kada je predsjednik postao Benedetto Polesini, dopredsjednik Francesco Niederkorn, a tajnik Giuseppe Cobol. Nova je uprava 19. veljače odlučila riješiti u godinu dana, prema natječaju već osiguranom od Općine, izgradnju nove palestre i njoj priključenog sportskog terena na otvorenom. Na izvanrednom kongresu Društva, održanom devet dana kasnije, odlučilo se o otkupu terena za Palestru. Natječaj za dodjelu poslova objavljen je 26. kolovoza, a 12. rujna 1908. postavljen je kamen-temeljac za novu dvoranu u Poreču. (E. VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter