Obnovljena kula na pulskom Kaštelu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U povodu završetka sanacije krova zapadne kortine i kule mletacke utvrde na Kaštelu ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre Gracijano Kešac, pulski gradonacelnik Boris Miletic i županijski procelnik za kulturu Vladimir Torbica predstavili su taj projekt.

- Nakon nepuna tri mjeseca okoncani su radovi kojima su se konacno zaštitili izložbeni prostori i cuvaonice eksponata od prodiranja vode i vlage. Vjerujemo da ce obnovljeni izgled i funkcionalnost na Kaštel privuci još više posjetitelja, pogotovo što ovog ljeta vec imamo potvrdenih 30-ak kulturnih manifestacija koje ce se održati na Kaštelu.

Zaštitili smo izuzetno vrijednu mletacku utvrdu. Preostaje nam još samo sjeverna kortina sa šetnicom i vodoopskrbom, u što se vec ukljucilo i nadležno ministarstvo, rekao je Kešac.



Buduci da se objekt nalazi unutar zašticene spomenicke cjeline Pule, upisane u registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, svi pripremni i gradevinski radovi izvodeni su pod nadzorom Ministarstva kulture, odnosno Uprave za zaštitu kulturne baštine Konzervatorskog odjela u Puli.

Na obnovi, vrijednoj dva milijuna kuna, radili su zagrebacki IGH, pulski Adrion gradevinarstvo i inženjering, porecki Istra Inženjering i žminjski Kapitel.

- Možemo biti ponosni što se u vrijeme krize Grad Pula i Istarska županija skrbe o baštini. I ove godine ce se na Kaštelu održati brojne kulturne manifestacije, a ovim korakom ispolirali smo patinu i siguran sam da ce i mnogi gradani koji vole svoj grad pohoditi ovo podrucje.

Ovo svakako nudi optimizam i nastavit cemo s valorizacijom ovog znacajnog povijesnog podrucja za Pulu, istaknuo je gradonacelnik Miletic. (G. ROJNIC, snimio N. LAZAREVIC)


Podijeli: Facebook Twiter