Obnovljena kula, a uskoro i šetnica od Plomin Luke do Brestove

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svečana sjednica Općinskog vijeća, održana u petak na stanciji "Stare staze" povodom blagdana sv. Jakova i Dana općine Kršan, bila je prigoda da općinsko vodstvo na čelu s načelnikom Valdijem Runkom izvijesti vijećnike, goste i uzvanike o aktivnostima u posljednjih godinu dana. Predsjednik Vijeća Zdravko Vidak uvodnim je govorom pozdravio sve prisutne, a među njima su bili, zamjenica župana Sandra Čakić Kuhar, saborski zastupnici Tulio Demetlika i Anton Kliman, zamjenici gradonačelnika i načelnici istarskih gradova i općina, delegacija Gradačca iz BiH na čelu sa zamjenikom načelnika Hajrudinom Hasanbašićem, predstavnici HEP-a, ravnatelji javnih službi i škola, kršanski vijećnici te brojni gosti.

Mala općina za velike projekte

Nakon što je tenor Antonio Mrzlić otpjevao himne, a Luka Blažina i Roko Lukšić na sopilama odsvirali "Mantinjadu", načelnik Runko je predstavio brojne kapitalne projekte u zadnjih godinu dana. Završena je izgradnja Doma kulture, investicija vrijedna 3,5 milijuna kuna, na kojem preostaje još urediti unutrašnjost. Izgrađen je i novi Dječji vrtić, koji može primiti 60-ak novih mališana, a novo parkiralište u Plominu je već u upotrebi za što je izdvojeno iz proračuna 600 tisuća kuna.

Runko je najavio da će početkom iduće godine biti gotova izgradnja obale za privez čamaca u Plomin luci, duljine 400 metara uz mogućnost vezova za 170 čamaca, u što se investira 11,5 milijuna kuna. Zgotovljeni su i gotovo svi građevinski radovi na šetnici od Plomin Luke do Brestove, duljine dva kilometra, vrijedni milijun kuna. Runko je istaknuo i završetak obnove poznate kule u starogradskoj jezgri Kršana na kojoj se tome u čast vijori općinska zastava i s koje će posjetitelji za tjedan dana moći razgledavati Kršan i okolicu, u što je uloženo 700 tisuća kuna.

- U više navrata sam znao reći da smo mi mala općina za velike projekte i tih se riječi i dalje držim. Pokazali i dokazali smo da svi zajedno kao ekipa, a tu želim pohvaliti sve svoje suradnike, općinsku upravu i Vijeće, realiziramo projekte koje smo građanima obećali. Tim ćemo putem i nastaviti, to nam je velik izazov i u novom mandatu krećemo u realizaciju ostalog što smo si zacrtali, a toga nema malo, rekao je Runko.

Njegov zamjenik Roman Carić, donedavno djelatnik općinske uprave, spomenuo je uspješno povlačenje novca iz EU fondova. "Novi sam u izvršnoj vlast, ali su mi itekako poznati projekti koje naša općina namjerava realizirati uz pomoć EU fondova. Tu smo vrlo uspješni, jer na tome radi dobro uhodan tim, kojem se ovim putem zahvaljujem te obećavam da ćemo i nadalje na tome nastaviti uspješno raditi", rekao je Carić i time izazvao pljesak okupljenih. Svečanost je upotpunila svojim nastupom na harmonici i pjevanjem mlada Karla Levak, a moderatorica je bila Silvana Fable.

Do jutra s Lidijom Bačić

Obilježavanje Dana općine nastavljeno je u subotu poslijepodne kada su posjetitelji bili u prilici kušati domaće proizvode Poljoprivredne zadruge Čepić polje i slastice članova Bošnjačke nacionalne manjine Kršana, ali i degustirati kotlić Lovačkog društva Zec. Potom su na Sportsko-rekreacijskom centru Pristav brojnu publiku zabavili domaći KUD Ivan Fonović Zlatela i njihovi gosti KUD "Rudine" Župe Vidoši iz Livna, a djelić bogatog kulturnog nasljeđa bošnjačke nacionalne manjine pokazali su i članovi KUD-a "Kršanski ljiljani". Vrhunac subotnje večeri počeo je uz zvukove Dua Feniks, da bi se nedjeljno jutro dočekalo uz pjesme Lidije Bačić i pratećeg benda. (Adriano ŠĆULAC)



Podijeli: Facebook Twiter