Obnovljena kapelica u dolini Mirne

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U dolini Mirne, na tromedi nekadašnjih putova za Hum, Buzet i Podkuk, obnovljena je kapelica podignuta na temeljima stare iz 1903. godine. - Ovo je primjer dobre prakse kako se mogu u našem kraju zajednicki realizirati brojni projektI, porucio je na svecanosti kojom je obilježen dovršetak radova, predsjednik Mjesnog odbora Svi Sveti Damir Fabijancic. Kapelica, rekao je Fabijancic, posvecena je Sv. Luciji, zaštitnici ociju i vida.

Narodna predaja kaže da je upravo tim mjestom prolazila slijepa žena iz sela Marinci, a kada je došla doma rekla je - odjednom sam vidjela, vidjela sam stabla, vocnjake... Mještani su u znak zahvalnosti na tom mjestu podignuli kapelicu koja se u meduvremenu nagrizena zubom vremena urušila te je sada ponovo obnovljena. Najbliža kapelici danas su napuštena sela Podkuk i Mikolici, a gravitiraju im i sela Prodani, Marinci i Pengari.

Možda sama kapelica nije velika, ali veliko je to što su se u njenoj obnovi udružili mnogi; privatni i javni sektor, volonteri, mještani. Nadam se da ce kapelica ponovo dospjeti na raskrižje putova kojima ce se prolaziti možda ne kao nekad u polja, ali ce ih barem koristiti izletnici, pješaci, planinari, istaknuo je dogradonacelnik Siniša Žulic.

Kapelica je obnovljena zajednickim snagama Mjesnog odbora Svi Sveti, Hrvatskih voda, lovaca Lovackog društva "Mirna" i brojnih sponzora, medu njima i poduzetnika sa lokalnog podrucja. U radnim akcijama, ureden je okoliš kapelice i prilazni putovi, a ukljucili su se inicijatori projekta Branko Golojka i Rino Marinac te brojni mještani i lovci.

Obnovljenu kapelicu blagoslovio je velecasni Marijo Žmak, a zapjevala je Ženska vokalna skupina Lanišce. Svecanost je potrajala do kasno u noc, a okupila je tristotinjak sudionika, mještana okolnih sela, ali i onih porijeklom iz tog dijela buzetskog kraja.

Mnogi su iskoristili priliku i prošetali do Grjoka, najveceg puca na Mirni koji ne presuši ni u najsušnijem razdoblju. Neki su se u slikovitom jezercu i okupali jer vode je bilo i više nego dovoljno iako je vodostaj za metar niži nego u istom razdoblju lani. (G. CALIC ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter