Obnovljen nizozemski Rijksmuseum

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon deset godina obnove i preinaka amsterdamski Rijksmuseum je u četvrtak razotkrio svoja blaga iz zlatnog XVII. stoljeća.

"Rijksmuseum je pred novom stranicom svoje povijesti", rekao je direktor muzeja Wim Pijbes novinarima nakon 10 godina radova koji su stajali oko 375 milijuna eura.

Sve je promijenjeno, osim "Noćne straže" Rembrandta van Rijna, glavne atrakcije tog muzeja - monumentalnog platna visokog 3,8 metara i 4,5 m širokog, teškog 337 kg koje je u vlastitoj "Dvorani Noćne straže".

"Naša je ambicija da svako nizozemsko dijete vidi 'Noćnu stražu' do 12. godine. Rijskmuseum okuplja ljude, umjetnost i povijest", istaknuo je Wim Pijbes.

U tom muzeju nalaze se i platna Vincenta van Gogha i prije obnove ga je posjećivalo oko milijun posjetitelja godišnje. Nakon obnove kapacitet muzeja je između 1,5 do 2 milijuna posjetitelja godišnje.

Muzej posjeduje neka od najvećih remek-djela zlatnog XVII. stoljeća, među kojima su platna Rembrandta, Johannesa Vermeera i Gabriela Metsua, slikara razdoblja kada je Nizozemska dominirala svjetskom trgovinom.

Bogatstvo zemlje je omogućavalo novoobogaćenim građenima da naručuju slike, većinom portrete i pejzaže.

Obnova muzeja je trajala deset godina i stajala 375 milijuna eura, što je uglavnom osigurala Nizozemska preko ministarstva kulture i samog muzeja.

Službeno će Rijksmuseum biti otvoren 13. travnja u nazočnosti nizozemske kraljice Beatrix čije će to biti posljednje javno pojavljivanje kao državne čelnice. Ona će 30. travnja abdicirati u korist svog sina.

Ironijom povijesti obnova je povjerena dvojici španjolskih arhitekata dok se protestantska Nizozemska borila protiv katoličke Španjolske tijekom prve polovice zlatnog stoljeća.

Seviljanci Antonio Cruz i Antonio Ortiz su željeli istaknuti rad nizozemskog arhitekta Pierrea Cuypersa, koji je projektirao zdanje u kojem se od 1885. nalazi Rijskmuseum. Uređenje dvorana je povjereno Francuzu Jean-Michel Wilmotteu, poznatom po uređenju Louvrea.

Najveća novina obnove muzeja je u načinu predstavljanja umjetničkih djela pa su sada skulpture, namještaj i platna postavljena zajedno.

Izloženo je oko 8.000 djela u 80 dvorana i oni dočaravaju 800 godina nizozemske povijesti od 1200. do 2000., "od Srednjeg vijeka do Mondriana". Muzej posjeduje novi ulaz kroz spektakularni atrij, ukupno 30.000 metara četvornih površine, od kojih je 12.000 rezervirano za izložbe. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter