Obnovljen derutni odjel fizikalne terapije rovinjske bolnice


Upravo je dovršena obnova derutnog Odjela fizikalne terapije rovinjske bolnice za ortopediju i rehabilitaciju "Prim. dr. Martin Horvat," javljaju iz te ustanove. Bolnica je za tu namjenu uložila ukupno 251.518 kune vlastitih sredstava.

Radi se o prvoj fazi obnove tijekom koje su se u potpunosti renovirali podovi, obnovljene su električne instalacije i postavljena nova rasvjeta. Izvršeni su također zahtjevni vodoinstalaterski radovi, renovirani i oličeni zidovi te postavljena nova vrata, kao i sasvim novi namještaj napravljen po mjeri. Sav namještaj je suvremenog dizajna, s tim da su predvidjeli i mali dnevni boravak gdje se pacijenti mogu u udobnim Ikeinim foteljama opustiti dok čekaju svoju terapiju, priopćili su iz bolnice.

- Poslije desetak godina neinvestiranja, vlastitim sredstvima krenuli smo proljetos s temeljitom obnovom Odjela fizikalne terapije. Nakon višemjesečnih infrastrukturnih radova, novo obnovljeni odjel spreman je primiti pacijente, a da bi se naši korisnici osjećali što ugodnije umjesto klasične čekaonice, uveden je i mali dnevni boravak. Naši pacijenti zaslužuju najbolji komfor i zdravstvenu zaštitu i radimo svim snagama da im to i omogućimo. Nije lako, dug je put, ali bitno je da smo krenuli u pravom smjeru, izjavio je povodom dovršetka prve faze obnove ravnatelj dr. sc. Marinko Rade.

U međuvremenu rade se projekti za obnovu bolničkih zgrada, u kojima bi se pomoću toplinskih pumpi uvelo grijanje i hlađenje prostorija, dakle klimatizacija, promijenili prozori i obnovili zidovi radi bolje termičke izolacije, uvela nova LED rasvjeta najnovije generacije i obnovile bolesničke sobe. Projekti će biti gotovi do kraja kolovoza, a prva se faza investicije procjenjuje na deset milijuna kuna. Cilj je korak po korak pretvoriti rovinjsku  Bolnicu u suvremenu medicinsku ustanovu.

Bolnica dobila defibrilator

Zavod za hitnu medicinu Istarske Županije i firma Schiller Hrvatska su donirali Bolnici za ortopediju i rehabilitaciju "Prim. dr. Martin Horvat" Rovinj jedan automatski vanjski defibrilator (AVD). Radi se o uređaju koji u slučaju srčanog zastoja analizira srčani ritam, daje upute spašavatelju (glasom, na hrvatskom jeziku) i omogućuje srčanu defibrilaciju u slučaju potrebe. Potpuno je siguran jer uređaj neće dozvoliti defibrilaciju osim u slučaju kada je 100 posto sigurno da je unesrećeni u takvom stanju da mu samo defibrilacija može spasiti život. Dokazano je da kardiopulmonalna reanimacija i rana defibrilacija mogu vratiti normalan srčani ritam kod osoba sa srčanim zastojem.

- Mišljenja sam da će ova donacija značajno povećati sigurnost boravka u našoj ustanovi, te samim time povećati kvalitetu pružane zdravstvene zaštite. To je zaista pohvalna gesta prijatelja i kolege, izjavio je dr. sc. Rade, ravnatelj rovinjske bolnice.

Dr. Srđan Jerković, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije potvrdio je dobru suradnju Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije i Bolnice M. Horvat Rovinj.

- U Istri postoji odlična suradnja među svim dionicima zdravstva. Svaki problem koji se pojavi je zajednički, jer nam je u centru bolesnik i njegove potrebe pa sve zajedno i rješavamo. Sustav zdravstva u Istri sagledavamo kao jedan u kojem svatko od dionika (hitna, bolnice i Dom zdravlja) predstavlja važan kotačić u ukupnom mehanizmu. Suradnja se odnosi na sve što može pomoći podizanju efikasnosti zdravstvenog sustava i pružanja kvalitetnije usluge svakom našem bolesniku. Budući da Zavod za hitnu medicinu Istarske županije upravo radi na projektu mapiranja svih AVD uređaja u Istri , zbog uključivanja educiranih volontera u rad hitne službe iz raspoloživih podataka uočili smo da bolnica M. Horvat nema AVD te jedan AVD uređaj dobiven nedavnom donacijom u dogovoru i sa razumijevanjem donatora predajemo na korištenje bolnici u Rovinju, rekao je dr. Jerković. (G. I.)


Podijeli: Facebook Twiter