Obnovite duh i tijelo na Malom Lošinju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U hladu stoljetne borove šume i blještavila morskog plavetnila smjestila se oaza mira - otok Lošinj. Upravo ta 'izoliranost' od vecih središta glavni je adut njegovih turistickih bisera - Malog i Velog Lošinja, koji nude sliku idilicnog odmora. Stoga je ovaj otok prava meka za ljubitelje obiteljskog odmora.

Caroban spoj stoljetnih borovih šuma i mora još krajem 19. stoljeca prva je prepoznala austrougarska aristokracija, koja je na Lošinju izgradila brojne ljetnikovce i vile.

Zahvaljujuci izuzetnim karakteristikama klime i bogatstvu flore, koju sacinjava preko tisucu biljnih vrsta, od kojih su mnoge ljekovite, otok Lošinj je vec 1892. godine proglašen klimatskim ljecilištem. Ovdje je priroda ocuvana u svom punom sjaju i ljepoti, a udisanje aerosola blagodat je za sve koji maju problema s alergijama, astmom te bilo kakvih tegoba s dišnim putovima.

Nezaboravan je doživljaj na nebu iznad Lošinja vidjeti bjeloglavog supa u letu, koji zna svratiti s obližnjeg Cresa. Ipak, najveca su atrakcija jata razigranih dupina, koji obitavaju u lošinjskom akvatoriju. Njihovoj zaštiti posvecena je velika pažnja, a u tu svrhu je pokrenuta kampanja "Usvojite dupina" kojom se ljude poziva da se ukljuce u akciju i doniraju sredstva za ovaj projekt.

U moru nedaleko od Lošinja 1999. godine pronadena je anticka broncana statua grckog atlete Apoksiomena. Kip visok 192 centimetra i star više od dvije tisuce godine ležao je zaglavljen izmedu dviju stijena, a njegov pronalazak bio je svjetska senzacija. Hrvatski Apoksiomen samo je jedan od sedam slicnih, dobro sacuvanih, statua na svijetu. Nakon opsežnih restauratorskih radova i turneje po muzejima, kip se 2010. vraca u Mali Lošinj, a moci ce ga se razgledati u Palaci Kvarner.


Podijeli: Facebook Twiter