Obnovit će se škola u Raši, prošititi groblje u Sv. Lovreču

Glorija Paliska Bolterstein  (A. Š.)
Glorija Paliska Bolterstein (A. Š.)

- Nacrt prijedloga proračuna Općine Raša za iduću godinu iznosi 15,3 milijuna kuna. Nastavlja se briga o socijali, zdravstvu, školstvu, vrtiću, umirovljenicima i vatrogastvu te će za zadovoljenje tih potreba biti izdvojeno 30 posto proračuna. Šest milijuna kuna, ili 40 posto, planiramo izdvojiti za programe gradnje te održavanja objekata i uređaja komunalne infrastrukture.

Za kulturu, sport i civilni sektor izdvojit će se 600 tisuća kuna, što je gotovo u visini socijale, istaknula je na sjednici Vijeća Raše načelnica Glorija Paliska Bolterstein.

Investicijama u proračunu obuhvaćena su sva naselja u općini. Tako se u Svetom Lovreču planira utrošiti 400 tisuća kuna za proširenje groblja, u Raši će se, zajedno s Istarskom županijom, obnoviti osnovna škola, a Općina će izdvojiti 150 tisuća kuna. Obnova fasade dječjeg vrtića stajat će 50 tisuća kuna, a nastavit će i s obnovom raškog trga. U naselje Krapan uložit će se 150 tisuća kuna, za nastavak radova na odvodnji.

Ovogodišnji projekt šetnice na Trgetu nastavlja se i u idućoj proračunskoj godini. U Viškovićima je u planu izrada nogostupa prema Tunarici. Prometna signalizacija obnovit će se u naselju Brovinje. Za naselje Koromačno slijedi izrada urbanističkog plana te rješavanje problema prometa.

U Skitači se ide s proširenjem groblja, jednako kao i u Drenju, nakon što se riješi pitanje vlasništva zemljišta. Izrada Urbanističkog plana slijedi i za naselje Sveta Marina. Sveti Bartul dobiva društveni dom, a Barbići prostoriju za društvene aktivnosti.

Predsjednica Odbora za financije i gospodarstvo Jasminka Radolović istaknula je da se proračun umanjuje za 1,7 milijuna kuna te zajedno s prenesenim viškom iz prošle godine u visini 1,9 milijuna, iznosi 15,3 milijuna kuna. Izuzet je projekt sportskog centra Raša, iz razloga što nije raspisan natječaj.

Nije realiziran otkup zemljišta za proširenje groblja u Drenju. Također brisana je stavka uređenja plaže u Ravnima jer projekt nije prošao na natječaju Ministarstva turizma. Prema riječima načelnice, prednost na ovom natječaju imala su mjesta u ruralnom dijelu Hrvatske.

Što se sporta tiče, kako je bilo i obećano na početku godine, ako bude redovno punjenje proračuna, isplatit će se dodatne dotacije udrugama te se time dolazi na razinu dotacija iz 2014. godine.

S odlukom nije bio zadovoljan vijećnik Ivan Mohorović (HDZ), ujedno i predsjednik NK Raša 1938., kazavši da mu ovo sliči milostinji te da su i s tom dotacijom sredstva nedostatna za redovno funkcioniranje kluba, koji okuplja 60 sportaša.

Načelnica je nakon prozivki odgovorila da je NK Raša 1938. jedini klub koji je dobio dotaciju u visini naknade iz prošle godine, i to kroz dotaciju Turističke zajednice Raše, kao naknadu za čišćenje plaža, te da im je ova općinska dotacija, dodatna dotacija. Paliska Bolterstein je također napomenula da se udrugama htjelo ići naruku, jer će novom odlukom o financiranju udruga zacijelo doći do kašnjenja u isplati prve dotacije u 2016.godini. Vijećnici su prihvatili rebalans ovogodišnjeg proračuna. (I. AHMIČEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter