Obnova zgrade uteg koji povlači u siromaštvo

(D.ŠTIFANIĆ)
(D.ŠTIFANIĆ)

Podizanje kredita osobni je izbor svakog pojedinca. Međutim, priča naše čitateljice Vesne Skupnjak otkriva da to nije uvijek tako već postoje slučajevi kada su pojedinci naprosto primorani podići kredit za koji unaprijed znaju da ga neće moći vraćati te da će ih taj kredit otjerati u propast i siromaštvo. Riječ je podizanju kredita za obnovu krova, stubišta i fasade zgrade koji bi se vraćao kroz povećanje cijene pričuve kroz idućih deset godina.

Budući da se radi o redovnom upravljanju, za odobrenje podizanja kredita u ime suvlasnika zgrade potrebna je 50-postotna suglasnost. Ostale, koji nisu dali suglasnost, više nitko ništa ne pita i moraju plaćati povećanu pričuvu. Upravo se to dogodilo našoj čitateljici iz Tršćanske 4 koja kaže da ona jednostavno nema novaca za kredit i ne želi dati suglasnost jer zna da ga neće moći vraćati.

- Sa 100 kuna dosadašnje pričuve, podizanjem kredita pričuva će me koštati 666,97 kuna. Moja je mirovina 1.500 kuna, invalid sam i jedva spajam kraj s krajem. Dok platim ostale račune, neće mi ostati ni kune, kaže nam Skupnjak, kazavši da odluka još nije donesena ali će se vjerojatno podići kredit jer je više od 50 posto stanara njezine zgrade dalo suglasnost. Mene više nitko ne pita, i ja sam zapravo primorana podignuti kredit za kojeg unaprijed znam da ga ne mogu plaćati, kaže nam vremešna gospođa, dodajući da za 10 godina možda neće biti ni živa.

Ovakvim zakonom, nastavila je, ljude jednostavno tjeraju u propast i beskućništvo jer ako ne budem plaćala pričuvu, kroz ovrhu će mi oduzeti stan i na kraju ću ostati na cesti ni kriva ni dužna.

- Pokušala sam susjedima objasniti da nisam protiv obnove zgrade, ali mi je puno odjednom pa sam predložila da se najprije obnovi krov, pa onda fasada, i na kraju stubište, rekla nam je čitateljica, pojašnjavajući da je iz istog razloga jučer bila na sastanku s direktorom Eki inženjeringa, upravitelja te zgrade. Kazala nam je da nikakav dogovor zapravo nisu postigli jer kako je rekla, upravitelj ne može ništa učiniti ukoliko ima 50-postotnu suglasnost ostalih suvlasnika. Takav je zakon, objasnio joj je direktor Eduard Cinkopan. (N. SOFTIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter