Obnova Zajednice Talijana u Rovinju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon nekoliko godina stanke ponovno se radi na obnovi i proširenju sjedišta rovinjske Zajednice Talijana, smještenoj u palaci Milossa na Trgu Campitelli, a koju financiraju talijanska vlada preko Talijanske Unije i Narodnog sveucilišta u Trstu.

Podsjetimo da je gradevinska dozvola za ove zahvate dobivena još krajem 1999., ali su radovi poceli tek 2006. Ubrzo se pokazalo da je zgrada Muzic koja se nastavlja na palacu, a koja je kupljena upravo za proširenje prostora, dotrajala i da ju je nemoguce obnoviti pa je srušena i na njenom mjestu izgradena nova istih gabarita.

Dugo je rješavan i nacin povratka PDV-a, a potom se pokazalo da je i projekt natkrivanja ljetne pozornice iza ovih zgrada megalomanski te da bi se teško mogao uklopiti u zašticenu povijesnu jezgru. Zbog tih i drugih okolnosti investicija nije dovršena do ugovorenog roka u lipnju 2007. kada je Talijanska unija raskinula ugovor s tadašnjim graditeljima iz rovinjskog AR inženjeringa.

Vrijednost radova koji su napokon krenuli je oko 220 tisuca eura, a ZT ce nakon što se oni završe dobiti oko 240 novih kvadrata. Za izvodaca radova je nakon raspisanog javnog natjecaja izabrana tvrtka Vladimir Gortan iz Pazina, a radovi bi trebali biti gotovi do sredine lipnja.


Podijeli: Facebook Twiter