Obnova vodovoda iz 1938.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Motovunski je vodovod jedan o najstarijih u Istri, izgraden daleke 1938. godine. Nikad nije obnavljan i razumljivo je da ne može udovoljavati potrebama suvremenih domacinstava, a pogotovo zahtjevima protupožarne zaštite. Cijevi su u takvom stanju da ih se na nekim dijelovima pritiskom prsta može probiti, kaže Mario Labinjan iz Istarskog vodovoda Buzet, ciji radnici upravo rekonstruiraju dio motovunskog vodovoda.

Radi se o 700 metara dugom cjevovodu od prekidne komore na Rotondi do starog sajmišta, a obnavlja se za potrebe gospodarske zone i procistaca otpadnih voda planiranih na tom podrucju.

Postojeci vodovod cine cijevi užih profila koje ne odgovaraju potrebama hidranata pa cijela starogradska jezgra nema riješenu protupožarnu zaštitu. U tom dijelu Motovuna nema nijednog hidranta, a dotrajale cijevi na više mjesta propuštaju pa ljudima voda ulazi u suterenske prostorije. Buduci da se radi o srednjovjekovnom gradu pod zaštitom rekonstrukcija vodovodne mreže bit ce dugotrajna i skupa. Konzervatori su uvjetovali da se ulicni plocnik snimi i nakon završena posla svaka ploca vrati na prijašnje mjesto.

- To je bez enormnih izdataka nemoguce, kaže Labinjan te da upravo zbog složenosti zahvata u Motovunu odjednom treba rješavati svu infrastrukturu. Dakle, kada se bude rješavala kanalizacija u isti kanal treba postaviti i cijevi za vodu, kablove za struju i telekomunikacije, jer suludo bi bilo kopati ulice za rekonstrukciju vodovoda, zatim ponovo ih poplociti i nakon toga ponoviti postupak da bi se pod zemlju postavila kanalizacija ili struja.

- Rekonstrukcija vodovodne mreže u Motovunu pricekat ce još neko vrijeme, kaže opcinski nacelnik Slobodan Vugrinec. Zasad je u planu gradnja kolektora za kanalizaciju od gornjeg groblja do nekadašnje željeznicke stanice i buduceg procistaca otpadnih voda. Tek nakon toga se može razmišljati o projektu gradnje kanalizacije u starogradskoj jezgri, što ce nedvojbeno biti izuzetno složen, dugotrajan i skup zahvat.


Podijeli: Facebook Twiter