Obnova povijesnog vinskog podruma

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Projekt za uredenje podruma Istarske sabornice, iznimno zanimljivog dijela porecke baštine, dobio je zeleno svjetlo Grada i konzervatora. Projekt je nacinio Pulski Urbis 72, a ukljucuje uredenje vinskog podruma i enoteke na 270 cetvornih metara u kojima je ocuvano 11 velikih vinskih bacava obloženih iznutra staklenim plocicama iz austrijskog doba.

Deset bacava ponovno ce se pripremiti za upotrebu, dok ce jedanaesta biti otvorena da se prouci njena unutrašnjost. U prostoru su predvideni minimalni zahvati - gradnja sanitarnog cvora, sustava za grijanje i hladenje, postavljanje stolova i klupa za posjetitelje.

Podrum ce obnoviti Grad Porec pa ga potom natjecajem dati u zakup. U posljednjih petnaestak godina bilo je nekoliko pokušaja uredenja podruma, Grad je cak i potpisivao ugovore o zakupu sa županijskim poduzecem MIH, potom s tvrtkom aktualnog župana Ivana Jakovcica, s Vinistrom - ali nitko od njih nije napravio niti korak dalje.

No, nakon što je projekt obnove dobio zeleno svjetlo, kandidiran je za financiranje iz evropskog projekta REVITAS i u sijecnju ove godine javnosti je objavljeno da je Gradu Porecu za to odobreno 558.629 kuna, a iz gradskog proracuna toj svoti treba obavezno dodati još 84 tisuce kuna. Najveci dio novca otpada na uredenje prostora, a dio i za placu jednom zaposlenom u info-centru za 14 mjeseci.


Podijeli: Facebook Twiter