Obnova kućnih fasada sufinancirat će se 50 posto

Ilustracija iz arhive (GI)
Ilustracija iz arhive (GI)

Iako je potrošnja energije u Hrvatskoj manja u odnosu na druge države Europske unije, energija se ne koristi učinkovito: Hrvatska, naime, za ostvarenje istog ekonomskog učinka troši čak 46,5 posto više energije. Da bi postigla razinu potrošnje energije u članicama Unije, Hrvatska bi do 2016. trebala smanjiti ukupnu potrošnju energije u zgradama za 3,32 posto.

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja izradilo je Prijedlog programa energetske obnove stambenih zgrada za razdoblje 2013.-2020. Predviđeno je da Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira do 40 posto, a jedinice lokalne (područne) samouprave od 10 do 20 posto troškova, što bi značilo da građanima ostaje 40 do 50 posto investicije, napominju iz Ministarstva.

Predviđa se da će za taj dio investicije programe financiranja građanima nuditi i poslovne banke. Za višestambene zgrade Fond će raspisivati natječaje za upravitelje zgrada koji će povlačiti sredstva. Kada je riječ o obiteljskim kućama, na natječaje Fonda javljat će se županije, gradovi i regionalne energetske agencije koje će zatim raspisivati natječaje za građane.

Četrdeset posto sredstava koje financira Fond obuhvaća i novac strukturnih fondova EU-a. Međutim, građani se ne mogu direktno javljati na natječaje Fonda, već je između Fonda i građana predviđen "posrednik" - za obiteljske kuće to su županije, gradovi odnosno regionalne agencije, a za višestambene zgrade upravitelji zgrada. 

Početkom 2014. Grad Pula će objaviti javni natječaj za sufinanciranje projekata povećanja energetske učinkovitosti u obiteljskim kućama. Pod mjerama energetske učinkovitosti podrazumijeva se zamjena postojeće i ugradnja nove energetski učinkovite vanjske stolarije te povećanje toplinske zaštite fasade, bilo da se nanovo izgradi ili sanira. Ukupna vrijednost projekta iznosi milijun i pol kuna, dok će troškove sanacije vanjske stolarije i fasade Grad Pula, zajedno s Fondom, sufinancirati 50 posto iznosa po obiteljskoj kući, a ostatak iznosa će podmiriti podnositelji prijave. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter