Obnova kina Istra ako vlasnik dopusti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Polivalentna dvorana, filmske projekcije, kazališne predstave i koncerti dio su sadržaja koji bi trebali zaživjeti u davno zaboravljenom kinu Istra u Flavijevskoj ulici, ako je vjerovati programu koji je uoci reizbora predstavila potom ponovno izabrana ravnateljica Pula Film Festivala Zdenka Viškovic Vukic.

Njezin program prihvatilo je i Gradsko vijece na posljednjoj sjednici, no pojavilo se pitanje koliko je taj program realan, bar što se tice obnove kina Istra.

Hvalevrijedan projekt je, naime, toliko daleko, otprilike kao i gradnja olimpijskog bazena na Pragrandeu. Dokazuje to cinjenica da ravnateljica ne zna ni tko je vlasnik prostora bivšeg kina, a kamoli što drugo. Potvrdila nam je to kada smo je upitali možemo li fotografirati unutrašnjost kina da bismo Puljanima pokazali kako trenutno izgleda nekada kultni prostor.

- Morat cete se najprije obratiti u katastar i raspitati se tko je vlasnik. Mi kljuc nemamo, niti znamo išta o sudbini tog prostora, rekla nam je ravnateljica te istaknula da je obnova kina Istra tek njezina tiha patnja. Napomenula je da je u programu navela da ce se kino obnavljati kada za to bude novca, odnosno kad dodu bolja vremena.

U potrazi za vlasnikom bivšeg kina Istra obratili smo se stoga nadležnom gradskom odjelu, odnosno procelniku za imovinu Grada Damiru Prhatu koji nam je kazao da, po njegovom saznanju, posljednji upis na vlasništvo ima tvrtka Trp d.o.o., uz založno pravo IKB-a. I doista, iz te su nam tvrtke potvrdili vlasništvo, isticuci da je prostor trenutno prazan i da ga nude u najam.

O planovima obnove, direktorica Trpa Paola Grbac, kaže, ne zna ništa.

- Doista ne znam kako oni misle raspolagati tudim prostorom. Ukoliko ga žele zakupiti, mogu nam se javiti pa cemo se dogovoriti, ali koliko znam, nitko nam se nije javio s takvom idejom o obnovi kina u tom prostoru. Tu je, uostalom, kino bilo prije dvadesetak godina, potom je tu bila trgovina Simpson, pa trgovina mješovite robe, a prostor je i adaptiran prije sedam, osam godina tako da od kina nema više niti traga. Na podu su plocice i prostor odgovara minimalnim tehnickim uvjetima za trgovinu. No, mi smo vlasnici i dajemo ga u najam i ukoliko ga netko želi, neka nam se javi, kaže direktorica Grbac.


Podijeli: Facebook Twiter