Obnova javnih zgrada - Istra sastavlja popis

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministri Radimir Cacic i Ivan Vrdoljak najavili su pokretanje velikog investicijskog ciklusa kojim se namjerava tijekom ove godine obnoviti 500 zgrada u vlasništvu državne uprave te jedinica lokalne i regionalne samouprave. Rijec je o javnim objektima u kojima su smješteni vrtici, škole, bolnice, domovi zdravlja, sudovi i ostale ustanove gdje rade zaposlenici državnih, regionalnih i lokalnih službi.

Plan je obnoviti fasade, postaviti nove prozore i vrata koji ce bolje održavati sobnu temperaturu tijekom zime, odnosno omoguciti uštedu na troškovima grijanja.

Osim poticanja gradevinskog sektora, glavni razlog cijelog ovog investicijskog ciklusa, vrijednog 1,8 milijardi kuna, leži u tome da je prosjecna potrošnja energije u hrvatskim javnim zgradama cak pet puta viša nego u zemljama EU-a.

Više detalja nije objavljeno. Pitanje je hoce li se novac za obnovu dijeliti proporcionalno po županijama. U tom slucaju bi Istra mogla ocekivati vec ove godine pocetak obnove 25 javnih ustanova, što je oko pet posto planiranih na razini Hrvatske. To smo zakljucili temeljem podataka da oko pet posto stanovništva Hrvatske živi u Istarskoj županiji. No, ako se novac za obnovu zgrada bude dijelio po kriteriju da se prvo riješe one gdje je veca potrošnja energije, dakle u hladnijoj kontinentalnoj Hrvatskoj, Istra nece doci na red duže vrijeme.

Iduca velika nepoznanica je hoce li za te poslove biti angažirani gradevinari koji ponude nižu cijenu ili oni iz podrucja gdje se nalazi objekt. Ako se bude gledala samo cijena, istarski gradevinari gotovo da nece imati posla.

Posljednja nepoznanica je po kojem ce se kriteriju odabrati ugradbeni elementi koji ce uštedjeti energiju. Ako cijena bude jedini kriterij, posao energetske obnove mogao bi biti sjajna prilika za zaradu domacim uvoznicima jeftinih azijskih proizvoda i konacan pad domacih proizvodaca. (Paulo GREGOROVIC)

Damijanic: Kandidirali smo zgrade županijskih ustanova

Alen Damijanic, v.d. procelnika županijskog Odjela za gospodarstvo, rekao je da je Odjel uputio Ministarstvu popis zgrada javnih ustanova kojima je potrebna obnova. Kandidirane su zgrade u kojima djeluju ustanove koje je osnovala ili je suvlasnik Županija ili u kojima djeluju njezina tijela. Dodao je da su isti zadatak dobili i istarski gradonacelnici, koji su trebali odraditi svoj dio.


Podijeli: Facebook Twiter