Obnova gračaške župne crkve pri kraju

Maja Pejčinović, Ivan Mijandrušić, Marina Fernažir
Maja Pejčinović, Ivan Mijandrušić, Marina Fernažir

Dovršava se restauracija desnog dijela glavnog broda župne crkve sv. Vida, Modesta i Kresencije u Gračišću, a radove već mjesec dana obavljaju restauratorice Marina Fernažir i Maja Pejčinović, zajedno s obrtom Vi-še iz Gologorice.

Dovršavaju se lukovi, stupovi i profilacija

- Dovršavamo restauraciju lukova, stupova i profilacija, a napravila se i rekonstrukcija mramorizacije i ornamenata koji su se nalazili unutar lukova, kaže licencirana restauratorica za zidne slike Marina Fernažir i dodaje da su usporedno obavljeni električarski i klasični ličilački radovi koji su uključivali uklanjanje naknadnih slojeva naličja i ponovno gletanje. Prethodno su zatvorena oštećenja s vapnenom žbukom, a rekonstrukcije su obavljene restauratorskim materijalima koji su reverzibilni, a istovremeno postojani. Lani smo odradili lijevu stranu glavnog broda crkve, a sada desnu, kaže restauratorica Fernažir.

- Ukupno smo u restauraciju župne crkve dosad uložili točno milijun i četiri tisuće kuna, zbrojio je gračaški načelnik Ivan Mijandrušić prisjetivši se početka obnove započete 2009. godine. Otad su trobrodnu baziliku, izgrađenu 1769. godine, na mjestu prijašnje restaurirali djelatnici tvrtki Kapitel, Ars restauro, Hedom, a načelnik je posebno zadovoljan radom sadašnjih restauratorica. Podsjetimo, one su tijekom 2013. godine na istočnom zidu svetišta otkrili i restaurirali kasnosrednjovjekovne freske (s prikazima anđela, arhitektonskih elemenata kula koje reprezentiraju suvremeni srednjovjekovni grad te florealne i crveno-bijeli pravokutni ornamenti), vjerojatno iz 15. stoljeća, kada je na mjestu današnje stajala starija gotička crkva čiji su dijelovi postali dio nove crkve, kaže Fernažir.

Uskoro obnova baroknog pročelja

U financiranju je sudjelovala Općina Gračišće, kao i sami župljani, ali najveći dio financijskog kolača stigao je iz proračuna Ministarstva kulture koji su i posljednje radove financirali s 80 tisuća kuna.

- Za narednu godinu prijavili smo Istarskoj županiji obnovu baroknog pročelja, a Ministarstvu kulture restauraciju lijevog i desnog bočnog broda te pjevališta za što će još trebati utrošiti skoro 600 tisuća kuna, kaže načelnik Mijandrušić. Dodaje da se u posljednjih pet godina svake godine u obnovu ulagalo godišnje 200 tisuća kuna, pa će za dovršetak radova, ako se ne ubrza dinamika, trebati još tri do četiri godine. Trenutno se svete mise slave u crkvi svete Eufemije udaljenoj stotinjak metara. (Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter