Obnova Draguća preduvjet za život u mjestu

Gradnja kanalizacije u Draguću (M. RIMANIĆ)
Gradnja kanalizacije u Draguću (M. RIMANIĆ)

Trenutno se u Draguću izvode opsežni radovi na uređenju komunalne infrastrukture kao preduvjet obnove središnje gradske ulice. Investitor je Istarski vodozaštitni sustav Buzet, a u sklopu radova izvest će se 1.372 metra dužna kolektorska mreža sanitarne i oborinske odvodnje s uređajem za pročišćavanje otpadnih voda za sto ekvivalent stanovnika.

Djelomično će se urediti vodovod, dio električnih vodova, a postavit će se i svjetlovodni kabel za internet. Ukupna vrijednost investicije je tri milijuna kuna, a ugovoreni rok za dovršetak radova je lipanj 2016., pojašnjava Darko Bratulić, direktor IVS-a. Dodajući kako cijenu i rokove uvjetuju teški uvjeti gradnje.

Naime, radi se u zaštićenoj kulturno povijesnoj cjelini, uz to radovi se izvode u uskim ulicama što zahtjeva posebnu pozornost izvođača. Bratulić ističe kako se sve radnje poduzimaju uz suglasnost konzervatora, a posebno će se voditi računa o obnovi povijesne kaldrme u središnjoj ulici koja će se po završetku radova na infrastrukturi dovesti u prvobitno stanje.

Načelnik općine Cerovlje Emil Daus, ističe kako je ovaj projekt zapravo i pokrenut kako bi se obnovila kaldrma, zapravo popločenje središnje gradske ulice koja je bila u izuzetno lošem stanju. Glavna ulica u Draguću posebno je vrijedan dio gradskog ambijenta stoga se prije njene obnove prišlo izgradnji infrastrukture.

"Sve se to provodi jer želimo Draguć afirmirati kao najznačajnije turističko središte općine Cerovlje, a uređena komunalna infrastruktura glavni je preduvjet za to. Ovog ljeta u Draguću je otvorena kuća fresaka, a uz bogatu graditeljsku baštinu i jedinstven geografski položaj gradić ima dobre preduvjete za razvoj turizma," kaže Daus.

U Draguću trenutno živi četrdesetak žitelja, nešto vikendaša, a ima i nekoliko kuća za odmor. Glavni cilj svih ovih aktivnosti je da ljudi koji ovdje žive, ostanu u Draguću, da se ne iseljavaju, ističe Daus. Njegova je želja da sve to potakne i ljude iz drugih krajeva da dođu živjeti u ovaj kraj ugodne klime i brojnih potencijala.

"Uspijemo li u tomu spasili smo Draguć", napominje Daus. (M. RIMANIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter