Obnova ceste za labinski Stari grad krajem studenog

Cesta za Stari Labin
Cesta za Stari Labin

Prometna problematika obilježila je aktualni sat labinskog Gradskog vijeća. Vijećnika Darka Martinovića zanimalo je hoće li radovi na rekonstrukciji ceste od Podlabina do Starog grada krenuti poslije Dana mrtvih, kako je bilo najavljeno. Upozorio je i na loše stanje ceste koja spaja Labin i Rabac, preko Gornjeg Rapca. Gradonačelnik je pojasnio da će rekonstrukcija ceste za Stari grad kasniti dvadesetak dana, odnosno planiraju da će radovi započeti oko 20. studenog. Naime, ŽUC je produžio rok natječaja za izbor izvođača, stoga se, proporcionalno vremenu produženja natječaja pomiče i vrijeme početka radova.

Od proljeća do jeseni

Rekonstrukcija ove prometnice trebala je prvotno započeti prošle zime, pa zatim na proljeće, ali su zbog turističke sezone radovi odgođeni za jesen. Dakle bilo je sasvim dovoljno vremena za pripremu projekta.

Razlog što su radovi s proljeća pomaknuti za jesen nije kašnjenje izrade projektne dokumentacije od strane ŽUC-a , jer je projekt izrađen, već je prihvaćen prijedlog obrtnika u Starom gradu da se ne krene s radovima na proljeće budući da postoji bojazan da se s njima uđe u turističku sezonu.

Naime tijekom izvođenja radova ulica Aldo Negri će zbog obima radova, u cijelosti biti zatvorena za sav promet, a kako ne postoji kvalitetan zaobilazni pravac do Starog grada to donosi određene posljedice poslovanju tamošnjih obrtnika. Kako bi se za jesen stvorili kvalitetniji uvjeti prometovanja obilaznim pravcem Labin -Salakovci Županijska uprava za ceste sanirala je tu prometnicu prošle zime.

Cesta prema Rapcu

Vijećnica Federika Mohorović zatražila je informaciju o započetim radovima na potezu Vinež - Marciljani.

- Rekonstrukcija ceste od škole na Vinežu do Marciljani duže je vrijeme u planu, no, Županijska uprava za ceste (ŽUC) tek je sada započela sa sanacijom. Ove godine izvršit će prvu fazu rekonstrukcije koja obuhvaća proširenje ceste i  sanaciju asfaltnog sloja. Konačnu rekonstrukciju očekujemo 2017./18. godine, a ovisi o financijskoj situaciji u ŽUC-u. Grad Labin će u proračunu osigurati traženih 40 posto sredstava, istaknuo je u odgovoru gradonačelnik Tulio Demetlika.

Što se tiče ceste koja ide preko Gornjeg Rapca, planirana je sanacija u manjem obimu, odnosno najuži dijelovi će se proširiti. Gradonačelnik ne očekuje probleme u prometu, u smislu zastoja kad bude u punom zamahu investicija Valamara u Rapcu. Glavnom prometnicom tada će pojačano prometovati brojni kamioni kao i ostala mehanizacija.

- Ako izguramo sezonu bez većih gužvi, izuzev manjih zastoja od pola sata kad je loše vrijeme, izgurat ćemo i ovu investiciju. U vrijeme sezone u Rapcu boravi do 12 tisuća turista, a na kružnom toku imamo registriranih 8 tisuća vozila u jednom danu, što je impozantna brojka. Ipak sezonu odradimo bez većih zastoja ili  čepova, dodao je gradonačelnik. (I. AHMIČEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter