Obnavljaju se freske u pazinskoj crkvi

Crkva sv. Nikole
Crkva sv. Nikole

Ovogodišnji dio restauracije fresaka u župnoj crkvi sv. Nikole u Pazinu počeo je u jučer postavljanjem skele uz drugo polje južnog zida. Radove izvode djelatnici žminjskog Kapitela.

Pod stručnim vodstvom konzervatorice restauratorice Kristine Krulić iz Hrvatskog restauratorskog zavoda napravit će se probe čišćenja na osnovi čijih će se rezultata očistiti cjelokupni slikani sloj druge lunete južnog zida, u čemu će sudjelovati restauratorice Tea Trumbić i Marina Fernežir.

Slijedi konsolidacija žbukanog sloja injiciranjem podbuhlih područja zida smjesom. Planirani rok završetka radova je 12. kolovoza, a poslije terenskog rada laboratorijski će se ispitati pigmenti i veziva u Prirodoslovnom laboratoriju HRZ-a te pripremiti završno izvješće.

Vrijednost radova je 30 tisuća kuna, a sredstva su osigurana programom javnih potreba u kulturi Istarske županije za tekuću godinu, saznajemo od Emine Svilar, više stručne suradnice za kulturu iz gradskog Odjela za samoupravu, upravu i društvene djelatnosti. U sklopu dosadašnjih konzervatorsko-restauratorskih radova na zidnim slikama u svetištu crkve, očišćene su prva i druga luneta na sjevernom zidu te je napravljena grafička dokumentacija zatečenog stanja ovog dijela zida i pripadajućih svodnih polja, dok su za susjedna tri svodna i zidna polja napravljeni grafički predlošci te laboratorijske analize pigmenata, veziva, žbuka i gljivica. (Napisao i snimio A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter