Obnavljaju se buzetske zemljišne knjige

Postupak izlaganja započet će 15. rujna u Buzetu
Postupak izlaganja započet će 15. rujna u Buzetu

Općinski sud u Puli pokrenuo je postupak obnove zemljišnih knjiga za dio katastarske općine Buzet i dio katastarske općine Svi Sveti. Postupak izlaganja na javni uvid podataka prikupljenih katastarskom izmjerom te obnova zemljišne knjige za dijelove tih katastarskih općina započet će 15. rujna, a provodit će se u Zemljišnoknjižnom odjelu u Buzetu.

Stranke se pozivaju na sudsku raspravu

Sud na raspravu poziva sve posjednike, vlasnike i ovlaštenike prava upisane u zemljišnoj knjizi i knjizi položenih ugovora te one koji smatraju da im pripada pravo koje bi se trebalo upisati u zemljišnu knjigu, da se odazovu pozivu na raspravu za sastavljanje zemljišnoknjižnih uložaka te da predoče sudu isprave iz kojih proizlazi da bi njihova prava trebala biti upisana u uloške zemljišne knjige koja se sastavlja. Na raspravi će se, ističe u svojoj obavijesti predsjednica Općinskog suda u Puli Sonja Bulić, priopćiti podaci prikupljeni katastarskom izmjerom; o katastarskim česticama, zgradama i drugim građevinama te o nositeljima prava na katastarskim česticama, te će im se omogućiti uvid u stanje upisano u zemljišnoj knjizi radi usklađenja. Ovim će se konačno staviti "točka na i", na zemljišnoknjižni postupak osnivanja zemljišnih knjiga za k.o. Buzet-Stari grad koji je započet pred Općinskim sudom u Buzetu u svibnju 1996. godine, nakon što je 1979. obavljeno zračno snimanje.

Najhitniji slučajevi gotovi sredinom rujna

Gradonačelnik Buzet Siniša Žulić izrazio je zadovoljstvo što je u skladu s obećanjima predsjednice Općinskog suda u Puli, hitno krenulo u rješenje ovog problema.

- Prije desetak dana sastali smo se s predstavnicima katastra i suda u Buzetu gdje su definirane zone najveće hitnosti koje će se rješavati prve. Izuzetno mi je drago da je predsjednica suda prihvatila našu zamolbu da se izlaganje održi u Buzetu što će smanjiti troškove građanima i olakšati im pristup izlaganjima kako bi ta zemljišna knjiga bila zgotovljen na način na koji treba biti. S obzirom na sve do sada poduzete aktivnosti uvjeren sam da je rok koji je postavila predsjednica suda od mjesec, dva, moguć, da će najhitniji slučajevi već sredinom rujna dobiti papire i da će raspolaganje nekretninama u najužem centru Grada Buzeta biti normalizirano, izjavio je Žulić.

Katastarska općina Buzet-Stari grad već je 19 godina u osnivanju i do sada je bila praksa da su se z. k. izvadci izdavali uz raspravne zapisnike, ili s napomenom "u osnivanju" i promet nekretninama je nesmetano tekao svih ovih godina, sve do 2. srpnja kada je sutkinja Sonja Bulić, koja je početkom travnja stupila na dužnost predsjednice Općinskog suda u Puli, u nastojanju da riješi ovaj dugogodišnji problem, naložila da se u Zemljišnoknjižnom odjelu u Buzetu, građanima i pravnim osobama ne izdaju izvadci iz zemljišne knjige za k.o. Buzet-Stari grad u osnivanju. Da bi se osnivanje k.o. odradilo prema zakonskoj proceduri bilo je potrebno privremeno zaustaviti izdavanje z. k. izvadaka, s obzirom da u početku osnivanja ta procedura nije u potpunosti poštovana.

Više od tri tisuće katastarskih čestica

Raspravljajući nedavno o ovoj temi, vijećnici Gradskog vijeća Buzeta iskazali su punu podršku i spremnost pružiti svu potrebnu pomoć naporima Općinskog suda u Puli da se u najbržem mogućem roku okonča postupak osnivanja k.o. Buzet-stari grad, započet prije 19 godina. No jedan od zaključaka je bio kako je neprihvatljivo da se u potpunosti onemogućuje izdavanje z. k. izvadaka za katastarske čestice u osnivanju, jer se time na neodređeno vrijeme značajno otežava i ograničava promet nekretninama u središtu Buzeta.

U Općinskom sudu u Puli, ponovili su nam da će pokušati sve riješiti u što kraćem roku iako se radi o iznimno zahtjevnom procesu jer u toj katastarskoj općini je preko tri tisuće katastarskih čestica. Ministar pravosuđa već je potpisao ugovor o financiranju prekovremenog rada kojeg su prethodno potpisali i predsjednica Općinskog suda u Puli i gradonačelnik Buzeta.

- Na tim poslovima angažirali smo zemljišnoknjižne referente iz odjela u Puli kao i iz drugih odjela u Istri. Krajem srpnja započeli smo s formiranjem predmeta radi pripreme za izlaganje koje započinje 15. rujna. Odabrali smo prva četiri najkritičnija područja, primjerice kod Dječjeg vrtića i Narodnog doma, u buzetskom Starom gradu kod palače Verzi i drugdje gdje je po zahtjevima građana najkritičnije jer radimo identifikaciju čestice po čestice kako bi znali koga sve pozvati na izlaganje. Kada to završimo krećemo s drugim područjima. U skladu sa zakonskom regulativom, otvoriti ćemo naime dio po dio zemljišne knjige što će ubrzati postupak, izjavila je Bulić. Kada se riješi osnivanje, odnosno obnova katastarske općine, riješit će se i svi zaostaci i konačno uvesti pravna sigurnost. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter