Obnavlja se portal Eufrazijane

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nešto više od stoljeca prošlo je od izgradnje portala na ulazu u ranokršcanski katedralni kompleks porecke Eufrazijane - tocnije, bilo je to prije 108. godina. Tada su zamijenjena srednjovjekovna masivna drvena vrata, a luneta nad portalom dobila je novovjeki mozaik.

U utorak smo na skeli pred portalom zatekli Grzegorza Rodeka i Sinišu Marica iz restauratorske tvrtke Ars restauro koji su fenovima "frizirali" mozaik u luneti.

"Spremamo se ukloniti mozaik, pa smo mu stavili takozvani dvoslojni fejsing, odnosno armaturu koja ce ga držati zajedno. Vezivo mora biti dobro osušeno pa moramo rucno, fenovima, posušiti armaturu", objašnjava Rodek.

Obnova mozaika u luneti bit ce napravljena po suvremenim zahtjevima struke, što ce onemoguciti njegovo ponovno propadanje. Taj bi posao trebao biti dovršen do sredine prosinca.

Obnavljat ce se i citav portal, a za taj ce dio posla, saznajemo od župnika Petra Pahovica, biti angažiran specijalizirani obrt Macuka iz Svetog Petra u Šumi. Obnova portala, ovisno o vremenskim prilikama, mogla bi trajati izmedu jednog i tri mjeseca.

U svakom slucaju, skela pred portalom bit ce redovan prizor sljedecih mjesec-dva, a to što nece biti mozaika s prikazom Krista, ne znaci da oni koji produ kroz ta vrata nece biti spašeni. Naime, uz lik Krista na mozaiku je stih iz Evandelja po Ivanu: "Ja sam vrata. Krozame tko ude, spasit ce se".


Podijeli: Facebook Twiter