Obnavlja se labinski centar "Liče Faraguna"

Anamarija Lukšić, Tulio Demetlika i Elida Juričić
Anamarija Lukšić, Tulio Demetlika i Elida Juričić

Projekt energetske obnove zgrade Centra „Liče Faraguna“ predstavili su u srijedu na konferenciji za medije labinski gradonačelnik Tulio Demetlika i najbliži suradnici u projektu, Anamarija Lukšić, pročelnica Upravnog odjela za uređenje, zaštitu okoliša i gradnju i Elida Juričić, ravnateljice Centra.

- Cilj projekta je, energetskom obnovom zgrade smanjiti potrošnju energije za 75 posto te štetnih emisija CO2 za 34 tone. Predviđene su četiri građevinske mjere za poboljšanje toplinske zaštite, i to izolacija vanjskih zidova, rekonstrukcija krova iznad grijanog prostora, izolacija stropa, djelomična zamjena vanjske stolarije kao i ugradnja solarnih toplinskih kolektora za pripremu tople vode, rekao je Demetlika.

Ovaj je projekt dio preuzetih obveza reguliranih Sporazumom gradonačelnika za klimu i energiju, potpisanom u srpnju 2016., a kojim su se pojedini gradovi u Istri, među kojima i Labin, obvezali na smanjenje emisije CO2 za najmanje 40 posto do 2030. godine učinkovitijom upotrebom energije i većom upotrebom obnovljivih izvora energije te usvajanjem integriranog pristupa ublažavanju i prilagodni na klimatske promjene. Slijedom navedenog, Grad ima spremnu dokumentaciju za kandidiranje još sličnih projekata, od kojih je Lukšić danas izdvojila sanaciju škole na Katurama, dječjeg vrtića Vinež te sportsku dvoranu.

Podsjetimo, kako je Grad  u kolovozu prošle godine, prijavio na otvoreni poziv Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja pod nazivom Pilot projekt „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja 4c1.2.“

Ukupna procijenjena vrijednost projekta u trenutku prijave bila je dva milijuna kuna. Ukupni prihvatljivi troškovi projekta u odnosu na tu procijenjenu vrijednost utvrđeni su u iznosu od  984 tisuće kuna od čega 30 posto financira Europski fond za regionalni razvoj i 40 posto Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a ostatak će se financirati iz proračuna Grada Labina.

Za izvođenje radova, po dovršenoj javnoj nabavi odabrana je tvrtka MALING d.o.o. iz Labina, s ponuđenom ukupnom cijenom u iznosu od 1,3 milijuna kuna. Za stručni nadzor radova odabrana je tvrtka DIGA-INŽENJERING d.o.o Labin, a u tijeku je provođenje postupka za odabir izvođača radova za postavu solarnih panela na krov zgrade. Grad Labin je dužan pet godina po završetku radova na energetskoj obnovi zgrade Centra Liče Faraguna dostavljati izvješća o ostvarenim učincima  Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Rok završetka radova je do kraja ove godine, a već su započeli dogovori oko organizacije. Za vrijeme trajanja radova, nastava u Centru, koja počinje početkom rujna, redovito će se održavati. (Ivana AHMIČEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter