Obnavlja se gat i lučica Porporela u Novigradu

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Započeli su radovi na sanaciji i uređenju gradske lučice Porporela u Novigradu.

Čitav je zahvat koji uključuje izgradnju novog gata vrijedan 5,1 milijun kuna što čini ovaj projekt najvećom investicijom na području Novigrada.

- Riječ je o investiciji koja će bitno poboljšati i unaprijediti ribarsku i turističku infrastrukturu, te značiti još jedan iskorak u uređenju priobalnog prostora u samoj starogradskoj jezgri grada - kaže novigradski gradonačelnik Anteo Milos. Ravnatelj Lučke uprave Umag-Novigrad, koja je u cijelosti nositelj investicije, Sergio Stojnić kazao je da je luka Porporela bila najneuređeniji dio novigradskog priobalja te da će njenim uređenjem zadovoljiti potrebe kako ribarskih brodica, tako i turističkih plovila te izletničkih brodova.

- Akvatorij Porporele će se produbiti, izgradnjom novoga gata osigurat će se četrdesetak novih vezova, a uređenjem cijelog prostora lučice Porporela dobit će se devedesetak metara nove operativne obale, što će u mnogome olakšati rad ribarima i njihovim brodicama, kako u ljetnim tako i u zimskim mjesecima - rekao je Stojnić najavivši da će se kroz godinu, dvije produbiti podmorje cijelog akvatorija od carinskog gata do Mandrača, a uz samu obalu nastaviti postavljanje javne rasvjete. U planu je također opremanje Malog Mandrača priključcima za struju i vodu, kakvi su već postavljeni na prostoru Mandrača.

Radovi na Porporeli natječajem su povjereni riječkim tvrtkama Vodogradnja i BSK, a ugovorom je rok dovršetka radova predviđen do konca svibnja.

U širem području gradske lučice u proteklim su godinama uklonjeni pontoni iz Mandrača, lučica je očišćena od nakupljenog mulja te produbljena, zidovi koji obrubljuju luku sanirani su i injektirani betonom. Također su na prostoru šetnice uzduž Mandrača sanirane kamene ploče u dijelovima gdje je to bilo najneophodnije, a postavljeni su i suvremeni ormarići za struju i vodu za potrebe vlasnika na tom području usidrenih brodica. Produbljen je gaz i u kanalu kojim se ulazi odnosno izlazi iz Mandrača, a posljednja u nizu investicija jest ona u postavljanje montažnog javnog sanitarnog čvora s zahodima i tuš kabinama za potrebe nautičara. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter