Obnavlja se cesta od Rovinjskog Sela do Brajkovići i Kurili

Radnici Cesta postavljaju prometnu signalizaciju (N. O. R.)
Radnici Cesta postavljaju prometnu signalizaciju (N. O. R.)

Postavljanjem prometne signalizacije i uvođenjem izvođača u posao u ponedjeljak je započela obnova državne ceste D303 na dionici Rovinjsko Selo - Brajkovići - Kurili. Vrijednost radova koji se protežu na gotovo četiri kilometara državne ceste na području Općine Kanfanar iznose 11,3 milijuna kuna i najveća su ovogodišnja investicija Hrvatskih cesta u Istri.

Valja također  istaknuti i da je Općina Kanfanar prethodno financirala izradu dijela projektne dokumentacije za što brže i učinkovitije stavljanje ovog zahvata u plan Hrvatskih cesta. Kako doznajemo, izvođač radova je Cesta Pula, a  plan završetka obnove dionice je veljača 2017. godine. Osim same vrijednosti investicije, ova je dionica od iznimne važnosti jer će, pored obnove ceste obuhvatiti i nova prometna rješenja na pojedinim kritičnim prometnim točkama.

Promet reguliraju semafori

Također, na državnoj cesti D303, do 3. listopada radovi će se obavljati smanjenim intenzitetom ne bi li se do odlaska turista izbjegle prometne gužve. Nakon navedenog datuma cesta postaje pravo i veliko gradilište zbog kojeg će se promet regulirati semaforima, odnosno u nekim fazama radova promet će biti i preusmjeravan. I dok Ceste Pula izvode svoje, predstavnici Općine Kanfanar nastavljaju razgovore sa djelatnicima Hrvatskih cesta oko izrade projektne dokumentacije za novu dionicu.

- Predmet razgovora je dionica Okreti-Kurili, duga oko 1.700 metara. Ukoliko se dakle, u ovoj godini izradi projektna dokumentacija, već u narednoj mogli bi započeti i radovi na ovoj dionici kojima bi se u potpunosti dovršila obnova državne ceste D303, izjavio je načelnik Općine Kanfanar, Sandro Jurman.

Novo raskršće

Podsjećamo, zbog pohabanog kolnika Rovinj je u suradnji s Hrvatskim cestama još 2011. godine krenuo s rekonstrukcijom državne ceste D303, koja se odvijala po fazama. Prva faza odnosila se na dionicu kod Rovinjskog Sela, druga je bila dionica kod ranča Surih stina, treća se odnosila na predio Turnine, a četvrta i posljednja na predio buduće poduzetničke zone Gripole-Spine. Sveukupno obnovljeno je i rekonstruirano 7.650 metara. Upravo, nova dionica na potezu Rovinjsko Selo - Brajkovići - Kurili, njen je cestovni  krak ili nastavak, ali na teritoriju Kanfanara. Inače, kada je riječ o državnoj cesti D303 njena obnova nije nikad bila dovedena u pitanje. Izgrađena prije više od trideset godina, vrlo je prometna cesta dala svoje. Osim dakle obnove, doznajemo i da će se u ovoj fazi na raskrsnici za Šoriće i novo naselje Putini cesta proširiti i uvesti treća traka takozvani skretač. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter