Obmana s distributerima struje u selu Barboj

Denis Počekaj i Marija Blažević (M. SARDELIN)
Denis Počekaj i Marija Blažević (M. SARDELIN)

Dio mještana sela Barboj, između Buja i Umaga, ostali su šokirani načinom na koji su im prošlog tjedna doslovno "uvaljene" punomoći o promjeni distributera električne energije s HEP-a na RWE Energiju. Naime, dvojica akvizitera potonje tvrtke su obišla svaku kuću i lukavo ih nagovorili na potpisivanje punomoći, s napomenom da time ne mijenjaju distributera. Naravno to nije bila istina - ponuđeni ugovori bili su za drugog distributera, odnosno RWE! Mještani nisu imali namjere mijenjati distributera, ali ih je spomenuti dvojac, predstavljajući se kao suradnici HEP-a, uvjerio u suprotno.

Posjetili isključivo starije osobe

Pojašnjenja radi, za bilo kakvu promjenu, potrebno je novoizabranom distributeru potpisati punomoć, kojom će on umjesto korisnika, otkazati ugovor kod starog operatera i korisnika preuzeti sebi uz potpisivanje novog ugovora. Pozitivno je što nasamareni mještani Barboja mogu u roku od 14 dana raskinuti nove ugovore.

Marija Blažević jedna je od onih koja je nasjela. Iako su joj bili sumnjivi, akviziteri su ju uspjeli uvjeriti da potpiše dvije punomoći za dva brojila. Dvojac je kod svih čak i fotografirao brojila, a većinom je posjećivao kuće sa starijim osobama.

- Pitali su me jesmo li za to da račune plaćamo jeftinije, što mi je bilo sumnjivo jer logotip na papiru nije bio HEP-ov. Rekli su mi da se ne brinem jer je sve to HEP, iako nisu naveli da time odlazim od distributera i potpisujem za drugoga, a niti da rade za taj RWE. Priznajem da smo bili malo "šempjasti" jer smo svi redom nasjeli. Mogli su biti pošteni i predstaviti se i ljudima lijepo objasniti što nude, pa bi možda nekoga i pridobili, ali ovako, na taj način je nečuveno, kazala nam je Blažević.

- I ja sam potpisala, i odmah sam dobila poziv iz RWE. Osim mene, ugovore je potpisalo gotovo cijelo selo, bar sve koje znam. Vjerujem da su svi potpisali jer su bili uvjereni da se radi o djelatnicima HEP-a. Kada mi je suprug uvečer objasnio što sam napravila, poludjela sam. No, jedan susjed je bio izrazito sumnjičav budući da su mu tražili isječke uplatnica struje. Sumnjivo je to što bi HEP-ovci znali tko uredno plaća, kazala je susjeda.

Denis Počekaj, uvjeren da se radi o HEP-ovcima, poticao je majku da potpiše.

Prljave metode konkurencije

- Rekli su mi da su iz Hrvatskih elektrana, a ja sam bio uvjeren da je to HEP. Nagovorio sam majku da potpiše, uvjeren da se radi o ugovoru, a tek sam kasnije vidio da je punomoć za prelazak drugom operateru. Sve se vrlo brzo odigralo i nismo imali vremena čitati i provjeravati jer smo im vjerovali. Da su rekli istinu, nitko od nas ne bi potpisao ništa. Šokirani smo načinom kako  dolaze do svojih klijenata. Sramotno, kaže Počekaj.

Lidija Džaja Moharić iz Ureda za odnose s javnošću HEP-a nam je rekla da se neki opskrbljivači koriste raznim prijevarnim postupcima da privole kupca.

- U proteklih godinu i pol dana, a nakon stupanja na snagu novog Zakona o tržištu električne energije, značajno se dinamizirao proces promjene opskrbljivača električnom energijom i kod kupaca kategorije kućanstvo. Kupac ima pravo na promjenu opskrbljivača, no taj proces ima i svoju lošu stranu jer se neki opskrbljivači koriste raznim prijevarnim postupcima da privole kupca. Prodajni agenti se predstavljaju kao zaposlenici HEP-a, i građane svojim navodima dovode u zabludu. Utvrđeni su i slučajevi krivotvorenja potpisa kupca, kaže Džaja Moharić. (Mateo SARDELIN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter