Obljetničko slavlje u čast zborskog pjevanja

Mendule na jednom od koncerata
Mendule na jednom od koncerata

Zbor Mendule iz Vrsara proslavit će sutra, u subotu, 20  godina aktivnog rada. To nije mala brojka za amaterski zbor u situaciji oko nas koja svakodnevno negira društveni život i propagira, nažalost, individualizam ili još gore osobni interes. Dakle, djevojke iz Vrsara već se 20 godina druže u znaku i u čast zborskom pjevanju. Imaju trenutno na repertoaru preko stotinu pjesama, dobre su, uspijevaju ponuditi slušateljima četveroglasno i čak peteroglasno pjevanje. Do sad su izdale dva CD-a prilikom desetogodišnjice i petnaestogodišnjice postojanja. Slušali smo izvođenje skladbi i stvar funkcionira, stekle su zavidno iskustvo a ono što je najbitnije sve je potkrijepljeno stalnim, predanim radom.

Zajednica na čvrstim temeljima

Naime, uz dirigentsku palicu voditelja zbora Tome Njegovana koji inače predaje glazbenu kulturu u porečkoj školi, skupljaju se dva puta tjedno u prostorijama stare vrsarske škole u kojoj imaju na raspolaganju prostranu dvoranu za probe. Uz značajnu obljetnicu, nedavno smo razgovarali sa predsjednicom zbora Silvanom Skender i dirigentom Tomom Njegovanom.

- Čast mi je već toliko godina voditi ovaj zbor, lijepo je raditi s Mendulama, sve teče glatko, stalno tragamo za nečim novim, predivne su to osobe, kaže nam Tomo. Ipak srž njihovog pjevanja čini istarska ljestvica kojoj prilagođavaju i poznate skladbe uz pomoć profesionalnih istarskih aranžera poput Bruna Krajcara i normalno samog dirigenta Njegovana.

Trenutno zbor Mendule okuplja 18 pjevačica, jednom je zbor dostigao i brojku od 22 aktivnih pjevačica ali i s tom, sadašnjom brojkom, zbor je po kvantiteti sasvim pristojna muzička postava. Nastupaju posvuda, diljem Istre i Hrvatske a iza sebe imaju i značajne međunarodne nastupe.

- Mogu slobodno reći da smo stvorili zajednicu s čvrstim temeljima, idemo dalje, ustrajemo jer su veze prejake. Radimo u Vrsaru koji cijeni naš trud, htjela bih se tom prilikom zahvaliti čelništvu grada koje nas nije nikad odbilo. Istina, ne tražimo puno ali kad nešto tražimo to i dobijemo, priča nam Silvana Skender. 

Međunarodna gostovanja

Kada je riječ o međunarodnoj aktivnosti zbora valja istaknuti da su Vrsaranke uspostavile striktne kontakte sa sličnim zborovima diljem Europe: od Italije, Slovenije, Austrije pa sve do Mađarske i Češke uz dobre odnose sa zborovima iz susjednih država na istoku poput Crne Gore i BIH. Prošle su godine Mendule imale 17 nastupa što nije mala stvar za amaterski zbor. Često surađuju sa KUD-om "Mate Balota" iz Raklja, veže ih ljubav prema istarskoj pjesmi i folkloru ali i prema velikanu istarske književnosti Mati Baloti. Upravo iz tih razloga nedavno su gostovale u Crnoj Gori, u Tivtu gdje je Mate Balota na kratko službovao, a tragom Balotinog životopisa gostovale su Vrsaranke i u Subotici.

Članice zbora žive na širem području Poreštine: u Vrsaru, Poreču, Funtani i Žbandaju, prosječna im je dob 40 godina, traže mlade snage ali ide teško jer nije se lako žrtvovati, naročito tokom ljetne sezone kada su svi zaokupljeni radom u turizmu. Svake godine zbor Mendule organizira Glazbene susrete u Vrsaru, pjeva se u bazilici sv. Marije od Mora a na susrete dolaze vokalni sastavi, folklorne skupine i zborovi kako iz Hrvatske tako i iz inozemstva. Po običaju zbor Mendule svake godine nudi građanima dva koncerta prilikom otvaranja turističke sezone: jedan se održava u Vrsaru a drugi u Funtani.

Dakle, u subotu 22. listopada s početkom u 19 sati u prostorijama nove škole u Vrsaru održat će se fešta prigodom dvadesetogodišnjeg djelovanja zbora. Bit će pjevanja, svi su pozvani. (Elio VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter