Obljetnički plakat u čast Antonija Smareglie

Predstavljanje plakata povodom obilježavanja 160. obljetnice rođenja Antonija Smareglie (N. LAZAREVIĆ)
Predstavljanje plakata povodom obilježavanja 160. obljetnice rođenja Antonija Smareglie (N. LAZAREVIĆ)

U spomen sobi Antonija Smareglie na Forumu povodom obilježavanja 160. obljetnice rođenja ovog skladatelja, održana prigodna svečanost na kojoj je predstavljen plakat o ovom autoru, napravljen u malom, ekskluzivnom broju primjeraka.

Ideja o kreiranju plakata došla je od vijećnika Mjesnog odbora "Stari Grad" u kojem se nalazi rodna kuća ovog skladatelja. Kako je navela predsjednica Vijeća MO Sonja Fable u izradi obratili su se Sveučilišnoj knjižnici koja im je omogućila da snime ostavštinu ovog autora o kojoj skrbe.

- Dizajner Mario Rosanda odmah je prihvatio i prigrlio našu inicijativu da vizualno osmisli plakat i to volonterski. Konzultirali smo i našu sugrađanku u Velikoj Britaniji, dr. Julijanu Ličinić koja je doktorirala upravo na Smaregli dok su tekstove na plakatu preveli naši sugrađani, sveučilišni profesori, svi na volonterskoj bazi, naglasila je Fable.

Obljetnički plakati, svojevrsni podsjetnik na važnost djela ovog Puljanina, uručeni su institucijama koje kroz svoje djelovanje mogu i trebaju maestrovo ime približiti svojim korisnicima - Sveučilišnoj knjižnici, Spomen sobi Antonia Smareglie, Odjelu za glazbu Sveučilišta Jurja Dobrile, Dvorani Nella Milotija na Odjelu za odgojne i obrazovne znanosti, Glazbenog školi I. M. Ronjgova, Istarskom narodnom kazalištu te Centru za povijesna istraživanja iz Rovinja.

Tijana Barbić Domazet, ravnateljica Sveučilišne knjižnice naglasila je kako je ovo samo uvod u obilježavanje važne obljetnice te kako će se uskoro održati i koncert te prigodna predavanja na ovu temu. Recimo i to da je Mario Rosanda osmislio i jubilarnu etiketu za bocu pjenušca Misal iz čuvenog porečkog podruma obitelji Peršurić koja je poklonjena Spomen sobi povodom rođenja ovog istarskog umjetnika. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter