Obljetnica rođenja i posvećenje kipa bl. Bulešića

Posvećenje spomenika bl. Miroslavu Bulešiću (D. Me)
Posvećenje spomenika bl. Miroslavu Bulešiću (D. Me)

Danas je svečanim misnim slavljima obilježena 96. obljetnica rođenja blaženog Miroslava Bulešića. Svečanost je ujutro obilježena u Valbandonu, u crkvi bl. Miroslava Bulešića otvaranjem Godine milosrđa. Naime, odlukom vojnog ordinarija mons. Jure Bogdana, crkva bl. Miroslava Bulešića u Policijskom odmaralištu u Valbandonu, proglašena je hodočasničkim mjestom u Svetoj Godini milosrđa za Vojni ordinarijat u Hrvatskoj.

Svečani čin početka Godine milosrđa i otvaranja Svetih vrata održan je pod predsjedanjem biskupa u miru mons. Ivana Milovana uz kojeg su koncelebrirali domaćin, policijski kapelan za PU istarsku vlč. mr. Ilija Jakovljević i vlč. Ivo Borić, policijski kapela za PU dubrovačko-neretvansku.

Monsinjor Milovan je podsjetio na važnost ispovijedi i iskazivanja duhovnih i tjelesnih djela milosrđa prema bližnjima. U tom kontekstu, biskup je spomenuo i najmlađeg blaženika, blaženog Miroslava Bulešića koji je živio ne samo dosljednost i hrabrost, već i veliku dobrotu i milosrđe.

Načelnik PU istarske, Dragutin Cestar u završnim zahvalama izrazio je radost što je upravo ta crkva proglašena hodočasničkom crkvom za Vojni ordinarijat RH te izrazio spremnost na prihvat hodočasnika koji će ondje dolaziti.

Završetak svečanosti odvio se u poslijepodnevnim satima uz misno slavlje u crkvi u Čabrunićima nedaleko rodne kuće bl. Miroslava Bulešića. Potom su se brojni župljani i mještani u procesiji uputili do novog kipa blaženog Bulešića koji se nalazi u Svetvinčentu na raskrižju prema Kanfanaru i Žminju. Kip je blagoslovio porečki i pulski biskup mons. dr. Dražen Kutleša u nazočnosti biskupa u miru mons. Ivana Milovana. Dodajmo kako je kip poklon pokojnog . mons. Vjekoslava Milovana (1932. – 2015.), dijecezanskog postulatora i rimskog vicepostulatora koji je kip Blaženika, čijoj je kauzi posvetio više desetljeća svog predanog rada, želio pokloniti svojoj i Blaženikovoj rodnoj župi. Brončani kip, visine 2,2 metra, djelo je akademskog kipara Ante Jurkića, čijeg su opusa dio kip sv. Ivana Pavla II. na Trsatu i u Sarajevu, te drugi likovi velikana i svetaca. (D. B. P.)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter