Obljetnica pogibije pulskih antifašista

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

U povodu 70. obljetnice pogibije pulskih antifašista Giuliana Cicognanija, Giuseppea Zachtile i Carla Zuppinija danas je, u organizaciji Udruge antifašističkih boraca, na spomen ploču na pulskim Giardinima položen vijenac i minutom šutnje odana počast.

Polaganju vijenca su prisustvovali predstavnici županijske i gradske uprave predvođeni županom Valterom Flegom i dogradonačelnikom Fabriziom Radinom, predstavnici MUP-a, HV-a, Ureda državne uprave i udruga proizašlih iz Domovinskog rata, te antifašisti predvođeni Tomom Ravnićem i Liviom Blaškovićem.

Blašković je u kratkom govoru opisao događaje koji su doveli do pogibije pulskih antifašista kada su postavljeni temelji slobode i sjedinjenja Istre s maticom Hrvatskom, te je naglasio da je Pula ponosna na svoju antifašističku prošlost. Trojica Puljana mučki su ubijena, a desetak Puljana je ranjeno, kao žrtve fašističkog terora dan nakon pada Italije prije 70 godina nakon što je narod odlučio protestnim mitingom osigurati mjesec dana narodne vlasti do dolaska njemačkih vojnika u Istru. (G. R.) 

Dan općenarodnog ustanka u Istri

Obilježavajući 9. rujna 1943., Dan općenarodnog ustanka u Istri, delegacija Grada Pazina na čelu s gradonačelnikom Renatom Krulčićem i predsjednikom vijeća Borisom Demarkom u nazočnosti predstavnika Udruge antifašista, političkih stranaka i policije položila je vijenac uz spomenik u Parku istarskih velikana.

Ovom je prigodom Krulčić zahvalio svima koji su živote za domovinu položili u antifašističkoj borbi i Domovinskom ratu. (M. R.)


Podijeli: Facebook Twiter