Obljetnica pogibije branitelja u zračnoj luci

(Manuel ANGELINI)
(Manuel ANGELINI)

U povodu obilježavanja 21. obljetnice pogibije četvorice hrvatskih branitelja, pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane i Ministarstva unutrašnjih poslova, na spomen-obilježja položeni su vijenci i upaljene svijeće te je minutom šutnje odana počast.

Bojnik Marijan Vinković, časnički namjesnik Dušan Belušić te policajci pirotehničari Vicelj Marjanović i Stevo Grbić poginuli su 10. studenog 1991. godine, dan nakon primopredaje aerodroma, prilikom razminiranja uzletišta u pulskoj zračnoj luci.

Uz brojne članove obitelji poginulih branitelja, prisustvovali su joj pukovnik Anto Grgić i delegacija Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, policije, Županije te Grada Pule, kao i bivši vojni zapovjednici u Puli i predstavnici Zračne luke.

- Čast mi je što u ime Hrvatskog ratnog zrakoplovstva mogu odati počast našim kolegama i suborcima na obljetnicu tragičnog događaja. Na današnji dan obilježavamo njihovo junačko djelo kada su prije 21 godinu za slobodu države dali ono najvrjednije što su imali, svoje živote, rekao je pukovnik Anto Grgić.

Tragična pogibija četvorice pirotehničara koji su razminiravali zrakoplovnu pistu te pritom skinuli satne upaljače s 47 bušotina na pisti, od kojih je svaka imala od 200 do 230 kilograma eksploziva, potresla je Pulu. Izvlačenje stradalih branitelja trajalo je, zbog miniranog terena, puna dva dana.

Do 7. ožujka 1992. godine, kada je razminiranje službeno završeno, nitko više nije smrtno stradao, no bilo je više ranjenih. Eksplozivnih sredstava bilo je po cijelome aerodromu.  (G. R.)


Podijeli: Facebook Twiter