Obljetnica Oluje: Najavljen dolazak člana SDF-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Republike Ivo Josipović pozdravio je danas najave dolaska nekog od čelnika srpske nacionalne manjine sutra u Knin na proslavu 17. godišnjice vojno-redarstvene akcije "Oluje" i izrazio je uvjerenje da će dignitetom proslave i poštovanjem koje će se pokazati hrvatskim braniteljima biti zadovoljni svi koji sutra dođu u Knin. 

Na pitanje kakve bi reakcije mogao izazvati dolazak na sutrašnju proslavu "Oluje" predsjednika Srpskog demokratskog foruma Veljka Džakule, čije ime kao predstavnika srpske manjine sutra u Kninu spominju mediji, predsjednik Josipović je kazao kako smatra da svatko tko voli Hrvatsku na taj dolazak treba reagirati "maksimalno pozitivno". "Ja iznimno cijenim to što gospodin Džakula želi doći na ovu proslavu", rekao je Josipović.

"S jedne strane to će značiti da je cjelokupno hrvatsko stanovništvo, pa evo i srpska manjina, prihvatilo 'Oluju' kao pobjedu Hrvatske, kao pobjedu demokracije, i u konačnici prihvatilo Hrvatsku kao svoju domovinu. Mislim da taj dolazak treba jako dobro pozdraviti, i nadam se da će i drugi čelnici srpske manjine smoći snage i mudrosti da dogodine dođu na proslavu 'Oluje'. To, naravno, uključuje i našu obavezu da razumijemo da su i naši sugrađani srpske nacionalnosti, mnogi bez svoje krivnje, bili žrtve rata. Trebamo i njihovu žrtvu cijeniti i poštovati", kazao je Josipović. 

Na upit kako komentira "negativnu povijest Veljka Džakule", predsjednik Josipović je dometnuo "i negativnu i pozitivnu, uostalom nitko nije zauvijek određen svojom poviješću".

"Sutrašnja priredba u Kninu bit će topla, dostojanstvena, puna poštovanja prema Domovinskom ratu. Siguran sam da će svi koji dođu biti zadovoljni dignitetom i poštovanjem koje će se pokazati prema našim braniteljima", rekao je predsjednik Josipović odgovarajući na pitanje kako komentira primjedbe branitelja da će sutrašnja proslava "Oluje" biti preskromna. Pri tomu je Josipović istaknuo kako želi ponoviti ono što su rekli ministri branitelja i obrane Predrag Matić i Ante Kotromanović da se "domoljublje ne mjeri novcem". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter