Obljetnica odluke o sjedinjenju Istre s Hrvatskom

Stjepan Gabrić polaže vijenac na zgradu u Pazinu u kojoj je 1943. donesena odluka o sjedinjenju Istre s maticom
Stjepan Gabrić polaže vijenac na zgradu u Pazinu u kojoj je 1943. donesena odluka o sjedinjenju Istre s maticom

Danas je u znak sjećanja na 13. rujna 1943., kada je u Pazinu Narodnooslobodilački odbor za Istru donio odluku o sjedinjenju Istre s Hrvatskom, održana svečana sjednica Gradskog vijeća. Prije sjednice izaslanstvo Grada, predvođeno predsjednikom vijeća Stjepanom Gabrićem, položilo je vijenac na zgradu u kojoj je prije 69 godina održana povijesna sjednica.

Podsjećajući na događaje iz 1943., gradonačelnik Renato Krulčić naveo je da su u noći s 9. na 10. rujna partizanske snage ušle u Pazin, a već tri dana nakon toga pod predsjedanjem Joakima Rakovca donesena je povijesna odluka s proglasom i pozivom naroda Istre na ustanak protiv tuđinske vlasti.

- I kada je izgledalo da se strahote rata više neće ponoviti, početkom 1990-ih velikosrpske političke snage započele su ratnu akciju protiv mlade demokratske vlasti u našoj zemlji pa je iz naših krajeva u ratna područja Like u obranu domovine krenula 154. domobranska pukovnija, kojoj je zbog zasluga dodijeljeno najveće gradsko priznanje - Grb grada, zaključio je Krulčić.

- Sjećanje na poginule vojnike i civile u NOB-u i Domovinskom ratu trajna je obaveza svih nas. Neka sjećanja na događaje iz naše svijetle povijesti o kojima smo danas svjedočili budu simbol našeg pouzdanja i vjere u bolje sutra, poručio je pazinski gradonačelnik Krulčić. (piše i snimio M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter