Obljetnica Labinske republike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Polaganjem vijenaca i minutom šutnje Labinština je danas obilježila 89. obljetnicu velikog štrajka rudara, koji je u povijest ušao pod nazivom Labinska republika.

Središnja komemoracija održana je na Krvovoj placi na Vinežu, s koje je rudarska povorka 2. ožujka 1921. godine krenula u preuzimanje uprave nad rudnikom. Prethodno su pocasti rudarima odane na gradskom groblju i na Štrmcu gdje se nalazi spomen plocu poginulima pri slamanju pobune.

Vijenac na Krvovoj placi postavili su gradonacelnik Tulio Demetlika i Valter Poropat, predsjednik gradskog vijeca i MO Vinež. Prisutni su bili predstavnici opcina Sv. Nedjelja, Raša, Kršan i Pican, clanovi rudarske udruge "Kova je nasa", UAB-a, udruga proizašlih iz Domovinskog rata, MUP-a i mještani, a posebni gosti ove godine bili su predstavnici talijanskog rudarskog grada Carbonije na celu s gradonacelnikom Salvatoreom Cherchijem.

Ucenici OŠ "Ivo Lola Ribar" Podrucna škola Vinež izveli su prigodni program na labinskom dijalektu i talijanskom jeziku. Ugodno iznenadenje bio je neplanirani nastup mještanina Mladena Bastijanica, koji je procitao svoju pjesmu na cakavskom "Krvova placa" posvecenu obljetnici Labinske republike.


Podijeli: Facebook Twiter