Obljetnica akcije Gortanove skupine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Clanovi Udruge antifašistickih boraca i antifašista Pazin, predstavnici Grada Pazina i Mjesnog odbra Beram položili su cvijece uz spomenik podignut na mjestu oružane akcije pripadnika tajne antifašisticke organizacije Borba protiv talijanskih fašista izvedene 24. ožujka 1929., ciji je cilj bio potaknuti stanovništvo na bojkot izbora.

Na te je dogadaje podsjetio Miljenko Bencic, predsjednik UAB-a Pazina koji je rekao da je ta mala skupina koju su cinili Vladimir Gortan, Živko Gortan, Viktor Bacac te Dušan i Vjekoslav Ladavac, anticipirala kasnije velike povijesne dogadaje. Ti slavni dani istarske povijesti dokazuju da je povijest uciteljica i stoga treba njegovati sjecanja na teška, ali slavna vremena da se nikad više ne bi ponovila.

Glasovanje se za cijelu Pazinštinu te 1929. godine održavalo u Pazinu, kamo su odlazile kolone ljudi iz okolice. Skupina antifašista na celu s Vladimirom Gortanom pucanjem u zrak htjela je zastrašiti ljude i nagnati ih na povratak kucama. Nažalost, nastala je panika pa je u metežu jedna osoba poginula i jedna ranjena, a sudionici akcije su ubrzo uhiceni.

Vladimir Gortan je nekoliko mjeseci kasnije, tocnije 16. listopada, osuden na smrt strijeljanjem, a smaknut je dan kasnije u Puli. Ostali pripadnici skupine Živko Gortan, Viktor Bacac te Dušan i Vjekoslav Ladavac osudeni su na 30 godina zatvora.

Nakon posjeta mjestu prve oružane akcije beramskih antifašista uzvanici su posjetili grobove Vladimira Gortana u Podbermu, Živka Gortana, Dušana Bacca i Slavka Zlatica, idejnog zacetnika akcije u Bermu, Dušana Ladavca u Pazinu, a pulski antifašisti posjetili su u Puli grob Vjekoslava Ladavca.


Podijeli: Facebook Twiter