Obličje i naličje primorskog kamena


Izložba slika "Obličje i naličje našeg primorskog kamena" akademske slikarice Nede Petrić s otoka Krka, otvorena je u drevnoj palači Bigatto, sjedištu Zavičajnog muzeja u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta "Augustin Vivoda" Buzet. Otvarajući jedanaestu ovogodišnju izložbu, voditelj Zavičajnog muzeja Saša Nikolić istaknuo je da najnoviji likovni opus obuhvaća slike realizirane zahvaljujući iznimnoj upornosti autorice emotivno (i duhovno) vezane uz Rudine na Krku, a inspirirane tamošnjim kamenom, njegovom neponovljivom strukturom, podmorjem i uzmorjem.

- Te su neobične, ali dekorativne kamene površine, prepune boja i grafizama, prikazane na način koji prosječnom oku, kada promatra svijet koji ga okružuje, ostaje skriven. Radi se o izložbi koja svima nama otvara oči da, u prilici kada bi se igrali oblucima ili hodali gromačama, u njihovim neponovljivim strukturama, teksturama i fakturama, prepoznamo istinsku ljepotu i simbol, koliko Rudina, toliko i čitavog otoka, istaknuo je Nikolić.

Likovna kritika karakterizira slikarstvo Nede Petrić kao vizualno istraživanje temeljeno na boji i svjetlosti jasno određenih oblika i svojevrstan odraz forme u pokretu, odraz koji se neprestano mijenja zahvaljujući utjecaju danjeg svjetla. Tako nastaju radovi na razmeđi stvarnog i apstraktnog u miješanoj tehnici ulja i akrilika, uz primjese gipsa na pojedinim slikama.

- Nedi Petrić nisu potrebni neki posebni poticaji ili inspiracija u njenu radu, dovoljna je i kraća šetnja bližom okolinom i motivi se redaju jedan za drugim u gotovo neprekinutom nizu, zaključit će Nikolić.

Rodom iz Biograda na Moru, Neda Petrić djetinjstvo je provela u Rijeci, a često je boravila kod bake u Omišlju. Članovi njene obitelji, poznati omišaljski umjetnici Mila Kumbatović i Oton Gliha, u mnogome su utjecali na njeno djetinjstvo i kasniji život, te je od njih i upila tu oduševljenost bojom, kamenom i vodom. U Rijeci su joj učitelji slikarstva bili Romolo Venucci i Vladimir Udatny. Život ju je odveo put Genove gdje je, kao i u Veneciji i Bresci, dosta izlagala s drugim umjetnicima. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter