"Oblici slobode" Joana Miróa u Rovinju

Jedan od radova velikog majstora grafike
Jedan od radova velikog majstora grafike

Nakon što su izložbe Dalía, Picassa i Chagalla proteklih godina u Zavičajni muzeja Grada Rovinja privukle veliki broj posjetitelja, ove godine, izbor je "pao" na velikog katalonskog slikara - Joana Miróa (1893. - 1983.), odnosno njegovo retrospektivno predstavljanja djela nastalih od 30-ih do 80-ih godina prošlog stoljeća. Izložba nosi naziv "Oblici slobode" i sastoji se od šezdeset originalnih grafičkih radova, i kroz seriju litografija, bakroreza, bakropisa, drvoreza, akvatinti i matrica pruža uvid u Miróovo grafičko majstorstvo.

Borba umjetnika

- Upravo sam naziv izlože "Oblici slobode" nije slučajan. Naime, Miró je grafiku koristio za istraživanje boja, materijala i doveo je na jedan novi i daleko viši nivo. Inače, sam postav dodiruje mnogobrojne teme Miróovog životnog i kreativnog puta i svojim je najvećim djelom rezultat autorove ljubavi prema književnosti i pjesnicima tog vremena koji su mu bili inspiracija, kaže Nataša Bošnjaković iz firme Rebel, zahvaljujući kojoj je i ostvareno ovo veliko izložbeno gostovanje.

Bošnjaković ističe da je naziv izložbe odgovor na umjetnikovu borbu i potragu za slobodom - cijeloživotnom unutarnjom/osobnom (od roditelja), umjetničkom (od komercijalnog stvaralaštva), pa sve do društvenoveno/socijalne borbe za njegovu rodnu  Kataloniju.

Stvaralački vihor

Inače, izložba u postavljena u prizemlju rovinjskog Zavičajnog muzeja premijerno obuhvaća i predstavlja svu raznolikost Miróovog stvaralačkog vihora. Jer, kako se veli u opisu velikog majstora grafike "nijedan umjetnik nije bio toliko slobodan u stvaranju i gorljiv u davanju kao što je to bio - Joan Miró".

Izložba se za uzvanike otvara u utorak, a za publiku u srijedu 12. travnja i moći će se razgledati sve do 17. rujna.

Radno vrijeme i ulaznice

Tijekom travnja izložba u Zavičajnom muzeju grada Rovinja bit će otvorena od 10 do 18 sati (izuzev ponedjeljka), u svibnju od 10 do 20 sati, dok će od lipnja pa sve do rujna radno vrijeme biti produženo sve do 22 sata. Kao i ranije, organizatori izložbe - Zavičajni muzej grada Rovnja i Rabel, nudit će mogućnost vođene pratnje a koja će biti prilagođena posjetiteljima - bilo da je riječ o mlađoj/starijoj ili stručnoj populaciji. Također i cijena ulaznice je varijabilna. Za odrasle osobe je 60 kuna, dok je za penzionere, studente i organizirane grupe niža. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter