Objesili pusta Ivica Dugoprstica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U predvecerje Antonje, maškare "Jedinstvo" objesile su pusta Ivica Dugoprstica na jedanaestmetarski stup javne rasvjete na mostu preko rijeke Mirne u naselju Most, gdje ce sve do Pepelnice cekati na konacnu presudu. Velika maškarana grupa "Jedinstvo" koja okuplja 200-tinjak mještana iz dvadesetak naselja i sela, time je prva na sjeveru Istre otvorila ovogodišnju sezonu maškara.

Svako naselje i selo ukljuceno u "Jedinstvo", od Fontane u podnožju buzetskog starog grada sve do sela Sveti Donat, u prošlosti je uglavnom imalo svoje maškare koje su se 1982. godine objedinile u jednu od najvecih tradicijskih grupa buzetskog podrucja.

- Možemo se pohvaliti 29- godišnjom tradicijom. Pusta vješamo na Mostu zadnjih desetak godina, a lani je odluceno da se to ubuduce svake godine radi upravo na dan svetoga Antona, na Antonju, kaže predsjednik maškara "Jedinstvo" Alen Brženda iz Penicici. Alen je odmalena u maškarama. Njegovim stopama krenula je i supruga Sendi te 5-godišnja kcerka Paola i 10- godišnji sin Filip.

Službeni pocetak Buzetskog karnevala u organizaciji Turisticke zajednice ocekuje se sredinom veljace. Veliki maškarani mimohod Ulicom II. istarske brigade do Trga Fontana u održat ce se na pusnu nedjelju 6. ožujka. Vladavina maškara završit ce na Pepelnicu spaljivanjem pusta i drevnom mlinarskom igrom na ruh.


Podijeli: Facebook Twiter