Obješena zbog ubojstva suparnice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Iranu je nakon osam godina zatvora u srijedu u zoru obješena Shahla Jahed, žena koja je pod sumnjivim okolnostima priznala da je ubila svoju suparnicu, suprugu bivše nogometne zvijezde Nasera Mohamada Khanija.

Njezin je slucaj godinama polarizirao iransko društvo, a nije mali broj onih koji su se sve te godine zalagali za poništavanje kazne ili da joj obitelj ubijene Laleh Saharkizan dodijeli oprost. U kampanju su se bile ukljucile i brojne inozemne organizacije za zaštitu ljudskih prava, medu njima i Amnesty International. Cak su, prije izvršenja kazne, i sudski dužnosnici sat vremena uvjeravali obitelj ubijene žene da budu milostivi, ali ni to nije pomoglo.

Jahed je bila tzv. privremena žena Mohamada Khanija. U Iranu oženjeni muškarac može na taj nacin legalno imati ljubavnice izvan braka ako potpiše sporazum, koji može trajati od nekoliko sati do nekoliko godina, i svojoj supruzi plati odredeni financijski iznos. Štoviše, u Iranu muškarac može imati do cetiri supruge i koliko hoce privremenih supruga. Žena, naprotiv, može biti vjencana samo s jednim muškarcem, dok je status privremenog supruga posve nepoznata kategorija.



Jahed je 2002. godine osumnjicena za ubojstvo supruge svoga privremenog partnera, a 2004. i nakon žalbenog postupka 2009. proglašena krivom. U pocetku je negirala ukljucenost u ubojstvo, da bi nakon toga dvaput mijenjala iskaz, prvo je priznala ubojstvo, a potom ga posve negirala. Nekoliko iranskih sudskih eksperata smatra da ona nije pocinila taj zlocin.

U Iranu se za ubojstvo, oružanu pljacku, otmicu i trgovinu narkotika dosuduje smrtna kazna na osnovu islamskog zakona koji funkcionira po principu «oko za oko, zub za zub».


Podijeli: Facebook Twiter